«Καμπανάκι» ΣΕΒΕ για τις εξαγωγές

Ζητά άμεση σύγκηση του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών
Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2007 14:57

Η ανακοίνωση από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας των στοιχείων της πορείας του εξωτερικού εμπορίου για το πρώτο δεκάμηνο του 2007, επιβεβαιώνει τα αντίστοιχα στοιχεία της Eurostat αλλά και τις ανησυχίες που είχε εκφράσει στο παρελθόν ο ΣΕΒΕ για την πορεία των εξαγωγών και την πορεία του εμπορικού ισοζυγίου.

Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), ο οποίος θεωρεί ότι η κάμψη και η διαφαινόμενη πτωτική πορεία στο άμεσο μέλλον των εξαγωγών θα πρέπει να αποτελέσει το κύριο και ίσως μοναδικό θέμα του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, η πορεία των εξαγωγών θα πρέπει να εξεταστεί και στο πλαίσιο του εθνικού συμβουλίου ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας καθώς η θετική συσχέτιση των δύο αυτών μεγεθών είναι προφανής.

Μόνο συνδυασμένες δράσεις που θα στοχεύουν τόσο στην ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας όσο και στην τόνωση των εξαγωγών μπορεί να οδηγήσουν σε μία ρεαλιστική, μακροχρόνια και επιτυχημένη στρατηγική, εκτιμά ο ΣΕΒΕ.

Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, οι ελληνικές εξαγωγές κατέγραψαν μικρή αύξηση της τάξης του 3,7% για το δεκάμηνο του 2007, ενώ σχεδόν τριπλάσια αύξηση σημείωσαν οι εισαγωγές της χώρας μας σε ποσοστό 10,4%.

Κατά συνέπεια, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου σημείωσε εκ νέου αύξηση της τάξης του 13,9% το δεκάμηνο του 2007, πάντα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2006.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα