Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 02 Ιανουαρίου 2006 07:01

ΤΙΣ μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές στην Ταϊβάν, σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο μηνών, μετά τη χθεσινή ομιλία του προέδρου της χώρας, Chen Shui-bian, η οποία επικεντρώθηκε περισσότερο στο νέο Σύνταγμα της χώρας, απ' ό,τι στους πιο στενούς δεσμούς της με την Κίνα. Οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. και της China Steel Corp., κινήθηκαν πτωτικά.

Ο δείκτης Taiex υποχώρησε 1,6%, φθάνοντας στις 6.444,79 μονάδες, στις 11:40' π.μ. στην Ταϊπέι, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 19 Οκτωβρίου. Ο δείκτης σημείωσε πέρυσι άνοδο 6,7%, έναντι ανόδου 21% του περιφερειακού δείκτη Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index. Μερίδα Κινέζων αξιωματούχων, ερμήνευσε τα σχέδια του Chen για ένα νέο Σύνταγμα, σαν μια προσπάθεια για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

Αλλού στην περιφέρεια, στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωσε άνοδο 0,4%, διευρύνοντας τα κέρδη του στο 54% το 2005. Οι μετοχές της Hyundai Motor Co. αναρριχήθηκαν στα ύψη, μετά την έκθεση, η οποία έδειξε ότι οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς οι βιομηχανίες πραγματοποίησαν περισσότερες φορτώσεις αυτοκινήτων και άλλων αγαθών στις ξένες αγορές. Απώλειες 0,3% σημείωσε ο γενικός δείκτης των μετοχών στις Φιλιππίνες, ενώ ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε ο γενικός δείκτης στην Ινδονησία.

Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Ν. Ζηλανδία, το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, την Κίνα, τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα