Το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στηρίζει τις επιθετικές κινήσεις για στήριξη της οικονομίας από τον Μάριο Ντράγκι κα του πιστώνει την διάσωση του ευρώ. Ωστόσο δυσφορεί απέναντι σε μία αίσθηση ότι βασιζόταν σε έναν «κλειστό κύκλο συμβούλων» και επέτρεπε την ευνοιοκρατία.
Αυτό προκύπτει από έρευνα, που δημοσιεύει το Reuters με αφορμή την αποχώρηση του Σούπερ Μάριο από το τιμόνι της ΕΚΤ στις 31 Οκτωβρίου, ύστερα από οχτώ έτη που χαρακτηρίστηκαν από σκληρές μάχες. Ο Ιταλός έχει πιστωθεί την αποτροπή της διάλυσης της Ευρωζώνης. Ωστόσο, έχει επίσης κατηγορηθεί από συναδέλφους του ότι δεν διαβουλευόταν ευρύτερα για την αποδοχή ορισμένων αμφιλεγόμενων αποφάσεων, όπως η επανάληψη του προγράμματος αγοράς ομολόγων τον προηγούμενο μήνα.
Η έρευνα μεταξύ των εργαζομένων στην ΕΚΤ, που έγινε από το συνδικάτο IPSO και περιήλθε σε γνώση του Reuters, έδειξε ότι το 54,5% των 735 ερωτηθέντων αξιολόγησαν την προεδρία Ντράγκι «πολύ καλή» ή «εξαιρετική» και η στήριξη των μέτρων που έλαβε ήταν ακόμη μεγαλύτερη.
Επίσης το 63,5% των ερωτηθέντων ενέκρινε τις πολιτικές του Ντράγκι, ενώ μόνο το ένα πέμπτο διαφωνούσε. Οι Γερμανοί ερωτηθέντες τάχθηκαν κατά 48% υπέρ των πολιτικών του Ντράγκι και το 36% κατά. Πάνω από τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ο Ντράγκι συνέβαλε στη βελτίωση της φήμης της ΕΚΤ.
Οι περισσότεροι όμως παραπονέθηκαν για την έλλειψη διαφάνειας στις προσλήψεις και την αίσθηση ευνοιοκρατίας στην ΕΚΤ, τα ηνία της οποίας θα έχει η Κριστίν Λαγκάρντ από την 1η Νοεμβρίου.
«Λειτουργώντας με τον εσωτερικό κύκλο των πιστών υποστηρικτών του, ο Μάριο Ντράγκι ευνόησε μία πολύ διασπαστική και χωρίς διαβουλεύσεις κουλτούρα διοίκησης που προκαλούσε ενοχλήσεις», δήλωσε ένας ερωτηθείς. «Αν επεδίωκε μία πιο περιεκτική προσέγγιση αντί να προωθεί μονομερώς αποφάσεις θα γλίτωνε την ΕΚΤ από πολλές διπλωματικές διαμάχες με άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τα μέσα ενημέρωσης που ζήσαμε στη διάρκεια της θητείας του».
Ένας άλλος υποστήριξε ότι υπήρχε ένας «κλειστός κύκλος συμβούλων» γύρω από τον πρόεδρο και παραπονέθηκε ότι πολύ λίγοι από το προσωπικό είχαν πρόσβαση σε εσωτερική πληροφόρηση. Περίπου το 47% εξέφρασε την άποψη ότι ο Ντράγκι δεν ασχολήθηκε αρκετά με τα θέματα του προσωπικού. «Ο Ντράγκι φαινόταν πολύ απόμακρος από το προσωπικό της ΕΚΤ, η εντύπωση ήταν ότι ζει στον κόσμο του», έγραψε ένας από τους ερωτηθέντες, προσθέτοντας ότι «η νέα πρόεδρος θα πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο».
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ αναγκάσθηκε να ακυρώσει έξι διορισμούς τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα ενστάσεων από εκπροσώπους των εργαζομένων. Η κεντρική τράπεζα δεν παρέχει ανάλυση του προσωπικού της με βάση την εθνικότητα, αλλά τέσσερις από τους έξι συμβούλους των μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ είναι Γερμανοί, όπως και οι τρεις κορυφαίοι μάνατζερ στη διεύθυνση στατιστικής της και οι 10 από τους 26 μάνατζερ στις διευθύνσεις νομισματικής πολιτικής και οικονομικών, σύμφωνα με υπολογισμούς της IPSO.
Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΚΤ δήλωσε ότι ορισμένα από τα θέματα που τέθηκαν στην έρευνα έχουν ήδη αντιμετωπισθεί και ότι ο διάλογος με το συνδικάτο θα συνεχισθεί επί της προεδρίας της Λαγκάρντ. Η ΕΚΤ επέκρινε την ανώνυμη έρευνα της IPSO σε εσωτερικό έγγραφό της, λίγο μετά την έναρξή της, για την υποβολή «κορυφαίων θεμάτων» και κάλεσε το προσωπικό να λειτουργεί σε μία «ανοικτή και διάφανη συζήτηση μεταξύ μας».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters