Έμφαση στην ελάφρυνση των βαρών που ήρθε μέσω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ έδωσε ο υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το σχέδιο προϋπολογισμού του 2020. Όπως είπε με την πρωτοβουλίας της η κυβένηση «έδωσε πολλά στους πολλούς», προσθέτοντας ότι ωφελήθηκαν κυρίως οι οικονομικά ασθενέστεροι και η μεσαία τάξη.
Συγκεκριμένα, η μείωση που είδαν 7,2 εκατ. πολίτες με ακίνητη περιουσία από 1 έως 500.000 ευρώ αποτέλεσε το 86% της συνολικής ελάφρυνσης. Ενώ όσοι έχουν ακίνητη περιουσία μέχρι 200.000 ευρώ ωφελήθηκαν το 67% της συνολικής ελάφρυνσης.
Επίσης, 474.000 πολίτες με αξία ακίνητης περιουσίας μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ, πολλοί από τους οποίους, όπως σημείωσε, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ανήκουν στη μεσαία τάξη, και οι οποίοι δεν θα έβλεπαν καμία ελάφρυνση με την ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης, σήμερα ωφελήθηκαν για πρώτη φορά.
Επικαλέστηκε δε μελέτη του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, που εκτιμά ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ, με τον τρόπο που έγινε από την σημερινή κυβέρνηση, οδήγησε σε πολύ μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στο μέσο εισόδημα του φτωχότερου 10% του πληθυσμού, συνεισφέροντας στη μείωση των οικονομικών ανισοτήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες,που έχει δημοσιεύσει η «Ν», το τοπιίο στη φορολογία ακινήτων θα αλλάξει άρδην το 2020. Μεταξύ άλλων από το ΥΠΟΙΚ εξετάζεται οι κλίμακες των συντελεστών υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ να αναμορφωθούν.
Συγκεκριμένα, θα διευρυνθούν τα χαμηλά κλιμάκια, στα οποία αντιστοιχούν οι πιο μικροί συντελεστές υπολογισμού του φόρου και με βάση τα οποία φορολογείται η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών, η οποία κατέχει ακίνητα σε περιοχές με χαμηλές αντικειμενικές τιμές ζώνης. Στόχος είναι οι αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών να μην οδηγήσουν σε μετάβαση των ακινήτων πολλών φορολογουμένων από τα χαμηλά σε πιο υψηλά κλιμάκια όπου εφαρμόζονται πολύ μεγαλύτεροι συντελεστές φόρου.
Π.χ. σήμερα για όσα κτίσματα βρίσκονται σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές τιμές ζώνης ανέρχονται σε ποσά μεταξύ 751-1.050 ευρώ ανά τ.μ. ισχύει συντελεστής κύριου ΕΝΦΙΑ 2,9 ευρώ ανά τ.μ., ενώ για όσα κτίσματα βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης από 1.051-1.500 ευρώ ανά τ.μ. εφαρμόζεται συντελεστής κύριου ΕΝΦΙΑ 3,7 ευρώ ανά τ.μ. Προκειμένου να αποφευχθεί η απότομη αύξηση του συντελεστή υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ από τα 2,9 στα 3,7 ευρώ ανά τ.μ. σε όσες περιοχές οι τιμές ζώνης αυξηθούν πάνω από το όριο των 1.050 ευρώ ανά τ.μ., εξετάζεται η αύξηση του ορίου των 1.050 ευρώ μέχρι το οποίο ισχύει ο συντελεστής 2,9 ευρώ ανά τ.μ. στα επίπεδα των 1.100 ή ακόμη και των 1.150 ευρώ.
Επιπλέον το αφορολόγητο όριο των 250.000 ευρώ, το οποίο ισχύει στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, σχεδιάζεται να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50.000 ευρώ. Στόχος είναι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να μη χάσουν, εξαιτίας των αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών, την πλήρη απαλλαγή από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ. Πέραν της αύξησης του αφορολογήτου, μελετάται το ενδεχόμενο να επέλθουν τροποποιήσεις και στα κλιμάκια ή ακόμη και να επιβληθούν μειώσεις στους συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ ώστε όσοι ιδιοκτήτες επιβαρύνονται ήδη με αυτόν να μην υποχρεωθούν να τον πληρώσουν σημαντικά αυξημένο εξαιτίας της ανόδου των αντικειμενικών αξιών.
naftemporiki.gr