Χ.Α. - Σχόλια αναλυτών

Δευτέρα, 02 Ιανουαρίου 2006 10:50
UPD:11:23

Euroxx: «Με αισιοδοξία και θετικές προσδοκίες ξεκινά το 2006 για την Ελληνική Κεφαλαιαγορά. Η πρώτη συνεδρίαση για το νέο έτος δεν αναμένεται να προσφέρει ιδιαίτερες συγκινήσεις, και ίσως να είναι και υποτονική λόγω της ημέρας.

»Ενδιαφέρον και πάλι παρουσιάζει το αν η μικρότερη κεφαλαιοποίηση θα εδραιώσει τα κέρδη της και θα συνεχίσει να επιδεικνύει το ίδιο δυναμισμό που επέδειξε τον τελευταίο μήνα.»

Marfin Analysis: « Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε 0,16% υψηλότερα την Παρασκευή, με τον τζίρο να ανέρχεται στα €152εκ. (-20%). Οι επιλεκτικές αγορές σε συνδυασμό με μικρούς όγκους ήταν το χαρακτηριστικό της συνεδρίασης. Η συναλλακτική δραστηριότητα επικεντρώθηκε σε Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Alpha Bank και Εμπορική Τράπεζα… Αναμένουμε να συνεχιστεί η θετική τάση, καθώς το επενδυτικό κλίμα παραμένει ισχυρό».

Aspis Bank: «Οι ευρωπαϊκές αγορές αναμένεται να παρουσιάσουν σταθεροποιητικές τάσεις σήμερα καθώς τα χρηματιστήρια τόσο της Νέας Υόρκης όσο και του Λονδίνου δεν λειτουργούν. Παρόμοια εικόνα αναμένεται να επικρατήσει και στην εγχώρια αγορά.»

Emporiki Investment Bank: «Συγκρατημένα θετική αναμένουμε την εικόνα της αγοράς στο ξεκίνημα της πρώτης συνεδρίασης του 2006, με τους επενδύτες να βρίσκονται στη διαδικασία αλλαγών στο χαρτοφυλάκιο τους για τη νέα χρονιά».

Από σήμερα η νέα κλαδοποίηση

Υπενθυμίζεται ότι από τη σημερινή συνεδρίαση, την πρώτη του 2006, θα ισχύσει η νέα κλαδοποίηση των εισηγμένων τίτλων αλλά και οι νέοι δείκτες όπως αυτοί διαμορφώνονται μετά την κατάταξη των εταιρειών σε κλάδους βάσει του μοντέλου Ιndustry Classification Benchmark(ICB).

Το μοντέλο αυτό περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα κατάταξης και αποτελείται από 10 κατηγορίες (Industries), 18 υπερκλάδους (Super Sectors), 39 κλάδους (Sectors) και 104 υποκλάδους.

Η οικονομική δραστηριότητα μίας εταιρείας προσδιορίζεται από την πηγή των εσόδων της ή από την πηγή από την οποία προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων. Η κύρια πηγή πληροφόρησης για την κατάταξη των εταιρειών είναι οι πιο πρόσφατες οικονομικές καταστάσεις τους.

Η κατάταξη των εταιρειών πραγματοποιείται σε τριμηνιαία βάση (Φεβρουάριο, Μάιο, Αύγουστο και Νοέμβριο).

Ετσι, με βάση τα παραπάνω, από τη συνεδρίαση της 2ας Ιανουαρίου θα ισχύουν οι ακόλουθοι κλαδικοί δείκτες (όλοι FTSE/ASE στο εξής): Πετρελαίου & Αερίου, Χημικών, Πρώτων Υλών, Κατασκευών & Υλικών, Βιομηχανικών Προϊόντων & Υπηρεσιών, Τροφίμων & Ποτών, Προσωπικών & Οικιακών Προϊόντων, Υγείας, Εμπορίου, Μέσων Ενημέρωσης, Ταξιδιών & Αναψυχής, Τηλεπικοινωνιών, Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, Τραπεζών, Ασφαλειών, Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και Τεχνολογίας.

Τιμή εκκίνησης όλων των κλαδικών δεικτών θα είναι οι 5.000 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα