Ευρώπη: Τις απώλειες προσδιορίζουν οι εταιρείες φυσικού αερίου

Δευτέρα, 02 Ιανουαρίου 2006 13:57

ΟΙ προμηθεύτριες χώρες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, είπαν, ότι η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τις προμήθειες στην Ουκρανία, μείωσε τις φορτώσεις έως και 40%, ενώ ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των προμηθειών από κάποιους πελάτες.

Οι προμήθειες από την Ρωσία στην Αυστρία μειώθηκαν έως και 33% χθες το βράδυ, περισσότερο απ΄ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με την μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου και πετρελαίου της Ουκρανίας.

Θα υπάρξουν ελλείψεις για τους μεγαλύτερους πελάτες μας και οι φορτώσεις μας θα μειωθούν περισσότερο, είπε ο γενικός διευθυν΄της της OMV, Werner Auli, σε δήλωσή τους από την εταιρεία, συμπληρώνοντας ότι οι φορτώσεις για τις μικρότερες εταιρείες και τα νοικοκυριά δεν θα επηρεαστούν.

Χθες η ρωσική εταιρεία OAO Gazprom διέκοψε τις προμήθειες προς την Ουκρανία, μετά την άρνηση της τελευταίας να πληρώσει τέσσερις φορές περισσότερο το 2006 τη τιμή του φυσικού αερίου, διευρύνοντας το χάσμα μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών. Η Δυτική Ευρώπη βασίζεται στην κρατική εταιρεία της Ρωσίας, OAO Gazprom για περίπου το 1/ 4 των προμηθειών αερίου, το περισσότερο του οποίου διοχετεύεται μέσω αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία.

Η Ουγγαρία γνωρίζει μείωση 40% του φυσικού αερίου, είπε ο Sandor Kantor της Mol Rt., της εταιρείας που διαχειρίζεται τον ουγγαρέζικο τομέα αγωγών που φορτώνουν το φυσικό αέριο από την Ουκρανία στη Δυτική Ευρώπη. Μείωσε τις πωλήσεις της στη Βοσνία, τη Σερβία και ζήτησε σε περισσότερους από τους βιομηχανικούς της πελάτες να αλλάξουν καύσιμα, σύμφωνα με σημερινή του δήλωση.

Η Ουκρανία έχει αρκετές ποσότητες φυσικού αερίου στις αποθήκες της και μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για τέσσερις μήνες, ενώ και οι δύο πλευρές είπα ότι οι προμήθειες στης Δυτική Ευρώπη δεν θα επηρεαστούν, καθώς το φυσικό αέριο συνεχίζει να διοχετεύεται δυτικά μέσω της χώρας.

Στην Πολωνία, το κρατικό μονοπώλιο αερίου της χώρας, Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo SA, αλλιώς PGNiG, είπε χθες ότι το κλείσιμο, μείωσε τις προμήθειες της Πολωνίας κατά 14% της συνολικής κατανάλωσης της χώρας.

Η τιμή του φυσικού αερίου για άμεση παράδοση στο ηλεκτρονικό ΑPX Gas Exchange, σημείωσε άνοδο 7,9%, φθάνοντας στις 79 πένες ανά θερμική μονάδα (12,07 δολ. ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες) στις 10:25' π.μ., ώρα Λονδίνου, μετά την άνοδο της κατά 7,2% χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Μία θερμική μονάδα ισούται με 100.000 βρετανικές θερμικές μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα