H Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνάψει περίπου 40 μεγάλες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, που καλύπτουν περισσότερες από 70 χώρες. Αυτό σημαίνει ότι η Βρετανία, ως μέλος της, μπορεί να εξάγει με μηδενικούς ή εξαιρετικά χαμηλούς δασμούς τα προϊόντα της σε ορισμένους από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της. Εάν βρεθεί εκτός κοινότητας στις 31 Οκτωβρίου όπως επιδιώκει ο Μπόρις Τζόνσον, τι θα χάσει και τι έχει φροντίσει ήδη να εξασφαλίσει;
Αυτή τη στιγμή το Λονδίνο είναι στη διαδικασία προώθησης εμπορικών συμφωνιών που καλύπτουν μόλις το 11% του συνολικού εμπορικού όγκου του. Έχει πάντως επισημάνει ότι επιθυμία του είναι να μεταφέρει ουσιαστικά «όσο το δυνατόν περισσότερες» και όσο το δυνατόν ταχύτερα συμφωνίες σε διμερές πια επίπεδο. Δεν θα είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Το δυσκολότερο βεβαίως θα είναι να διαπραγματευθεί την εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε., αφού εκεί κατευθύνονται το 46% των βρετανικών εξαγωγών, την ώρα που στην αγορά των ΗΠΑ φτάνει το 19%.
Μέχρι στιγμής η Βρετανία έχει υπογράψει 16 συμφωνίες «συνέχειας» (διατήρησης δηλαδή των ίδιων κανόνων που ίσχυαν βάσει των συμφωνιών της Ε,Ε.). Αυτές καλύπτουν 46 χώρες, αλλά μόλις το 8% του συνολικού εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Πρόκειται για τις συμφωνίες με:
- Χώρες της Νοτίου Αφρικής
- Τυνησία
- Λίβανο
- Νότια Κορέα
- Κεντρική Αμερική
- Χώρες των Άνδεων
- Κεντρική Αμερική
- Νορβηγία και Ισλανδία
- Καραϊβική
- Νησιά Ειρηνικού
- Λίχτενσταϊν
- Ισραήλ
- Παλαιστινιακή αρχή
- Ελβετία
- Νήσους Φερόε
- Ανατολική και Νότια Αφρική
- Χιλή
Επιπλέον το Λονδίνο έχει υπογράψει συμφωνίες «αμοιβαίας αναγνώρισης» με τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, αλλά αυτές απέχουν πολύ από μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.
Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή της Βρετανίας στην Ε.Ε. υπολογίζεται ότι έχει ενισχύσει το εμπόριο βρετανικών αγαθών με άλλα κράτη-μέλη κατά 55%, σύμφωνα με έκθεση της Global Council. Μία συντεταγμένη έξοδος θα περιορίσει το όποιο πλήγμα. Αντιθέτως ένα no deal θα πυροδοτούσε ισχυρές πιέσεις.
Τι σημαίνει έξοδος χωρίς συμφωνία; Εφαρμογή των κανόνων του Παγόσμιου Οργανισμού Εμπορίου τόσο στις εξαγωγές της όσο και στις εισαγωγές ύψους 255 δισ. λιρών από την κοινότητα. Υπολογίζεται ότι 3.660 προϊόντα θα έρθουν αντιμέτωπα με δασμούς. Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις αναμένεται να έρθουν στα προϊόντα καπνού, ωστόσο τρόφιμα, φάρμακα, αλλά και βιομηχανικά αγαθά όπως τα αυτοκίνητα θα είναι επίσης πιο ακριβά για τους Βρετανούς. Υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο οι ανατιμήσεις στα εισαγόμενα αγαθά θα είναι 4,2% και ο συνολικός ετήσιος λογαριασμός για τη χώρα 10,6 δισ. στερλίνες.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC