Γιατί τα διεθνή κεφάλαια στρέφουν το βλέμμα στις ελληνικές τράπεζες

Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019 13:08
UPD:13:09

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Διέξοδο αναζητεί μια υπερβάλλουσα ρευστότητα, που διαχειρίζονται μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού, καθώς τα αρνητικά επιτόκια διεθνώς αλλάζουν δραματικά τα δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτό, μεγάλοι ξένοι οίκοι καθιστούν σαφές στις ελληνικές τράπεζες αλλά και στην κυβέρνηση πως η Ελλάδα αποτελεί υπό όρους έναν ενδιαφέροντα επενδυτικό προορισμό, με στόχο κεφάλαια που αντιμετωπίζουν τον σκόπελο των αρνητικών επιτοκίων να βρουν διέξοδο. Είναι προφανές πως οι μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού δέχονται πιέσεις από τους πελάτες τους να μην «παρκάρουν» χρήματα σε τοποθετήσεις που απομειώνουν σταδιακά τον πλούτο, όπως καταθέσεις, ορισμένα ομόλογα κ.λπ.

Και κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί γιατί η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει επιλογή για τα συγκεκριμένα κεφάλαια. Τις απαντήσεις δίνουν οι ίδιοι οι οίκοι μέσα από όσα ρωτούν τους τραπεζίτες κάθε φορά που συναντώνται με αυτούς.

Τούτο συνέβη σε όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ. Οι ξένοι δείχνουν ενδιαφέρον σε τρεις τομείς προκειμένου να αναπτύξουν επενδυτική δραστηριότητα:

* Τη δευτερογενή αγορά τίτλων η οποία θα διαμορφωθεί μέσα από τα κόκκινα δάνεια όταν αυτά τοποθετηθούν στο APS «Hρακλής». Πιστεύουν ιδιαίτερα στην ανάπτυξη αυτής της αγοράς, αποκόμισαν κέρδη στο παρελθόν από την αντίστοιχη αγορά της Ιταλίας και θεωρούν πως χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία πολύ λίγα έχουν πλέον να προσφέρουν στο επενδυτικό πεδίο. Αναμένουν λοιπόν να ανοίξει η αντίστοιχη ελληνική αγορά που βρίσκεται στα σπάργανα. Υπενθυμίζεται πως ο «Ηρακλής» ήταν το κύριο θέμα στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον με όλους τους διεθνείς οίκους και από την πλευρά της κυβέρνησης. Το θεσμικό πλαίσιο θα είναι έτοιμο στο τέλος του μήνα ή στις αρχές του επόμενου και πάντως το σχήμα (APS) θα λειτουργήσει οπωσδήποτε αρκετά πριν από το τέλος του έτους, ώστε οι τράπεζες να έχουν βάλει σε καλό δρόμο τα μεγέθη τους πριν από τα stress tests του 2020. H πορεία των NPEs για όλες τις τράπεζες αποτελεί κορυφαίο θέμα συζήτησης των επενδυτών.

* Την αγορά real estate στο πλαίσιο έναρξης επενδυτικών σχεδίων όπως το Ελληνικό, το οποίο οδηγεί σε ανοδική πορεία τις τιμές των ακινήτων. Παράλληλα, οι διεθνείς επενδυτές θεωρούν πως μια άνοδος στην τιμή των ακινήτων ενισχύει συνολικά τα ενεργητικά των τραπεζών, γεγονός το οποίο τους οδηγεί να διατυπώνουν σχετικές ερωτήσεις στις τράπεζες.

* Τις τραπεζικές μετοχές που θεωρούν πως βρίσκονται ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα και εάν και εφόσον επιτευχθεί η εκκαθάριση των ισολογισμών, τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας σε επίπεδο μετοχικό δεν αποκλείεται να δώσουν κάποιες αποδόσεις. Προς την ίδια κατεύθυνση θα κινηθούν και οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και εν τέλει και των τραπεζών. Τα δείγματα γραφής δεν θα αργήσουν, αφού όλοι αναμένουν ενίσχυση κατά τουλάχιστον μία επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο S&P στις 25 Οκτωβρίου και αργότερα και από άλλους οίκους αξιολόγησης.

Σε αυτό που θα ποντάρουν όμως οι επενδυτές από το καινούργιο έτος, όταν δηλαδή θα έχουν την πλήρη εικόνα για το τι θα ζητηθεί στα stress tests των τραπεζών, είναι πως η Ελλάδα θα καταφέρει να αποκτήσει έστω και από έναν οίκο επενδυτική διαβάθμιση πολύ πριν από τις προβλέψεις, οι οποίες μιλούν για επενδυτική βαθμίδα σε ορίζοντα διετίας. Εάν οι προβλέψεις διαψευσθούν και η επενδυτική διαβάθμιση έλθει νωρίτερα του αναμενομένου, η χώρα θα αποκτήσει πρόσβαση σε άφθονο φθηνό χρήμα όπως αυτό που θα προσφέρει η νέα ποσοτική χαλάρωση και εν τέλει θα δει μια συνολική ενίσχυση των ενεργητικών τόσο της δημόσια διοίκησης όσο και των τραπεζών να λαμβάνει χώρα. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα