Ευρώπη: Αρχισαν και πάλι οι προμήθειες φυσικού αερίου

Εν μέσω της φιλονικίας Ρωσίας-Ουκρανίας για τις τιμές
Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2006 13:08

ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ είναι και πάλι οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς η Ρωσία αποσύρθηκε από την τιμή που ζητούσε από την Ουκρανία, κάτι που επηρέασε αρνητικά τις φορτώσεις.

Η Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo SA, το κρατικό μονοπώλιο φυσικού αερίου της Πολωνίας, σε σημερινή του ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας, είπε, ότι οι προμήθειες είναι και πάλι φυσιολογικές. Η Mol Rt. της Ουγγαρίας και η OMV AG της Αυστρίας, είπαν επίσης ότι οι φορτώσεις αποκαταστάθηκαν.

Η Γαλλία, η Γερμανία και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είπαν ότι οι φορτώσεις από την Ρωσία μειώθηκαν έως και 40% μετά την απόφαση της να σταματήσει να προμηθεύει την Ουκρανία με φυσικό αέριο από την 1 η Ιανουαρίου, κατηγορώντας την πρώην δημοκρατία της Σοβιετικής Ενωσης, ότι κλέβει το καύσιμο. Η OAO Gazprom, το κρατικό μονοπώλιο της Ρωσίας, το οποίο αντλεί περίπου το 75% των εξαγωγών του στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, υποσχέθηκε χθες να αποκαταστήσει τις φορτώσεις. Η Ρωσία προμηθεύει με το 1/4 του συνολικού φυσικού αερίου που καταναλώνει η Ευρώπη.

Το αργό πετρέλαιο κινήθηκε ανοδικά για τέταρτη ημέρα, καθώς εικάζεται ότι η ζήτηση θα αυξηθεί στην Ευρώπη, καθώς οι καταναλωτές ψάχνουν για εναλλακτικά καύσιμα. Η Enel SpA, η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας της Ιταλίας, είπε σήμερα ότι είναι έτοιμη να αλλάξει το καύσιμό της σε πετρέλαιο με λιγότερο θειάφι για να αποφύγει τα προβλήματα.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο 56 σεντς, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 61,60 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές, μετά τη συνεδρίαση, συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 10:01' π.μ., ώρα Λονδίνου, το πετρέλαιο βρισκόταν στα 61,29 δολ. το βαρέλι. Οι τιμές του μαύρου χρυσού σημείωσαν πέρυσι άνοδο 40%, μεγαλύτερη της ανόδου 34% που είχαν σημειώσει το 2004.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για «εκβιασμό» της Ευρώπης, απειλώντας να κλέψει το αέριο που περνά τράνζιτ για τους πελάτες της Gazprom στη Δυτική Ευρώπη. Η Ουκρανία είπε με τη σειρά της ότι δεν κλέβει κανένα αέριο της Ρωσίας.

Η Gazprom, η οποία αντλεί περίπου το 15% των προμηθειών της σε φυτικό αέριο στην Ευρώπη μέσω αγωγών στη Λευκορωσία, θέλει να αυξήσει τιμές κατά περίπου 50% για τις φορτώσεις στην πρώην κράτος της Σοβιετικής Ενωσης. Η Λευκορωσία, η οποία παρέλαβε αέριο από τους Ρώσους διαπραγματευτές το πρώτο τρίμηνο του 2004, συμφώνησε στην αύξηση της τιμής και η Gazprom αποκατέστησε πλήρως τις φορτώσεις.

Στις 27 Δεκεμβρίου, η Gazprom συμφώνησε να διευρύνει τους δασμούς των προμηθειών του καυσίμου στη Λευκορωσία και φέτος.

Ο Ρώσος υπουργός Ενεργείας, Viktor Khristenko, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στης 5:30' μ.μ. ώρα Μόσχας, σήμερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα