Ομόλογα: Σε υψηλό 11 εβδομάδων η απόδοση του 10ετούς της Γερμανίας

Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019 19:56
UPD:20:12

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Το sell-off στην αγορά κρατικών ομολόγων επεκτάθηκε για άλλη μία συνεδρίαση, προκαλώντας νέα αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των κρατικών τίτλων χρέους της Ευρωζώνης, καθώς οι διαπραγματευτικές ομάδες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ κοντά σε ένα σχέδιο συμφωνίας για το Brexit, γεγονός που ενθάρρυνε για άλλη μία συνεδρίαση τους επενδυτές να στραφούν στα περιουσιακά στοιχεία με περισσότερο ρίσκο.

Η τάση αυτή δεν επηρεάστηκε στο ελάχιστο ούτε από την υιοθέτηση τεσσάρων μέτρων από την Ουάσιγκτον, παρά την προειδοποίηση του Πεκίνου ότι οι διμερείς σχέσεις θα διαταραχθούν σε περίπτωση που τα μέτρα γίνουν νόμοι.

Τρία από τα μέτρα σχετίζονται με τις διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ και ένα με την υπόθεση της έκδοσης από τον Καναδά της οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της Huawei.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund αναρριχήθηκε σε υψηλό 11 εβδομάδων, διαμορφούμενη στο -0,39%, το υψηλότερο επίπεδο από τέλη Ιουλίου.

Οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων επεκτείνουν την ανοδική τους πορεία από την περασμένη εβδομάδα όταν η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε κατά 15 μονάδες βάσης, από την αισιοδοξία για μία συμφωνία αναφορικά με το Brexit και τις προοπτικές μίας ομαλής διευθέτησης της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας, η οποία σκιάζει τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία.

Η ψήφιση του προσχεδίου για τον προϋπολογισμό του 2020 από την Ιταλία από την άλλη, οδήγησε την απόδοση της ιταλικής 10ετίας προς τα κάτω κλείνοντας οριακά πάνω από το 1% και διαμορφώνοντας το spread έναντι του γερμανικού 10ετούς -βασική ένδειξη για ανάληψη ρίσκου, δεδομένης της ρευστότητας του ιταλικού χρέους – σε χαμηλό μηνός στις 140 μονάδες βάσης.

Στην ΗΔΑΤ καταγράφηκε μία συνεδρίαση χωρίς εξάρσεις με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 13 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς.

Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων χρέους παρουσίασαν ελάχιστες μεταβολές με αυτή του 10ετούς ομολόγου να κλείνει στο 1,38% και το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να διαμορφώνεται στις 181 μονάδες βάσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα