Ν. Κορέα: Ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων

Καθώς αυξάνεται ο πληθωρισμός
Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2006 08:43

ΣΤΗΝ αύξηση των επιτοκίων, για να περιορίσει τον πληθωρισμό, ενδέχεται να προχωρήσει σύμφωνα με ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα της Ν. Κορέας, καθώς εκθέσεις έδειξαν, ότι οι τιμές παραγωγού σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα σε πέντε μήνες τον Δεκέμβριο και οι καταναλωτές έγιναν πιο αισιόδοξοι για πρώτη φορά από τον Μάρτιο.

Οι πληθωριστικές πιέσεις ενδέχεται να αυξηθούν εξ αιτίας της υψηλότερες ζήτησης, καθώς αναπτύσσεται η οικονομία, είπε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα σε ανακοίνωσή της, στη Σεούλ, στο πλαίσιο της νομισματικής της πολιτικής για 2006.

Νωρίτερα, πτωτικά κινήθηκαν τα ομόλογα, μετά την αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα υψηλότερα επίπεδα οκτώ μηνών τον Δεκέμβριο, αυξάνοντας τις εικοτολογίες ότι οι δαπάνες θα αυξηθούν και θα τροφοδοτήσουν την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας. Η Κεντρική Τράπεζα, η οποία αύξησε πέρυσι δύο φορές τα επιτόκια, είπε επίσης ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να επιταχυνθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2006.

Η Bank of Korea αύξησε απροσδόκητα τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, στο 3,75% στις 8 Δεκεμβρίου, καθώς η επιτάχυνση της οικονομίας απειλεί να αυξήσει τον πληθωρισμό.

Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 1,7% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας. Ο δείκτης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών αναρριχήθηκε στο 100,4 τον Δεκέμβριο από 98,5 τον Νοέμβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Web site της. Ο δείκτης πάνω από το 100 καταδεικνύει ότι οι αισιόδοξοι ήταν περισσότεροι από τους απαισιόδοξους.

Ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί στο 3% φέτος, από 2,7% το 2005, σύμφωνα με την τράπεζα στις 6 Δεκεμβρίου. Ο δομικός πληθωρισμός ενδέχεται να αναρριχηθεί στο 3,3%, το δεύτερο εξάμηνο του 2006, από 2,1% που ήταν το πρώτο εξάμηνο, είχε πει τότε η τράπεζα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα