Ισραήλ: Σημαντική υποχώρηση των μετοχών και του νομίσματος

Μετά την εσπευσμένη εισαγωγή του Αριέλ Σαρόν στο νοσοκομείο
Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2006 12:38

ΤΗ μεγαλύτερη υποχώρηση από τον περασμένο Αύγουστο, σημείωσαν σήμερα οι μετοχές και το νόμισμα του Ισραήλ, μετά την εσπευσμένη εισαγωγή του πρωθυπουργού της χώρας Αριέλ Σαρόν στο νοσοκομείο και την χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλό του, αυξάνοντας τις ανησυχίες για το ποιος θα ηγηθεί της χώρας, 11 εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

Οι μετοχές της Bank Hapoalim Ltd. και της Bank Leumi Le-Israel Ltd., των δύο μεγαλυτέρων τραπεζών της χώρας, οδήγησαν την πτώση των μετοχών.

Ο δείκτης του Χρηματιστηρίου του Ισραήλ, Tel Aviv-25 Index, υποχώρησε 4,7%, φθάνοντας στις 809,38 μονάδες, στις 11:38 π.μ., ώρα Ισραήλ με τις 25 μετοχές που τον αποτελούν να σημειώνουν απώλειες. Αυτές ήταν και οι μεγαλύτερες που σημειώθηκαν μεταξύ των λοιπών Χρηματιστηρίων του κόσμου, που συμπεριλαμβάνουν τους γενικούς δείκτες, αλλά και από τις 7 Αυγούστου.

Χθες, ο TA-25 έκλεισε σε επίπεδα ρεκόρ. Ο γενικός δείκτης σημείωσε άνοδο 33% μέσα στο 2005, καθώς η οικονομία της χώρας εισήλθε στον τέταρτο χρόνο ανάπτυξης, καθώς η κυβέρνηση του Σαρόν αποσύρθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας και απελευθέρωση την οικονομία.

«Κανείς δεν περίμενε ο Σαρόν να γίνει πρωθυπουργός», είπε ο Benjamin Sharvit, επικεφαλής ερευνών της Gaon Investment House ltd. σε τηλεφωνική του συνέντευξη, συμπληρώνοντας: «Όλα θα αλλάξουν καθώς ο Σαρόν αναμενόταν να κερδίσει και αυτό φέρνει μεγαλύτερη αβεβαιότητα στην αγορά».

Ο Σαρόν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Hadassah-Ein Kerem της Ιερουσαλήμ αργά χθες, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Αξιωματούχος του νοσοκομείου περιέγραψε την κατάστασή του «κρίσιμη». Μεταφέρθηκε στην μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου μετά από εγχείρηση στον εγκέφαλο που διήρκεσε επτά ώρες.

Ο πρωθυπουργός ηγείτο των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 28 Μαρτίου. Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Εχουντ Ολμερτ, και ηλικίας 60 ετών αναπληρωτής του Σαρόν, ορίστηκε να εκτελεί χρέη πρωθυπουργού.

Το νόμισμα του Ισραήλ, υποχώρησε 1,6%, φθάνοντας στα 4,6470 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 10:50' π.μ. στη Ιερουσαλήμ, από 4,5750 δολ., που ήταν αργά χθες. Αυτή, ήταν και η μεγαλύτερη υποχώρηση του shekel από τις 8 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Οι μετοχές της Bank Hapoalim σημείωναν απώλειες 5,3% και της Bank Leumi απώλειες 5,6%.

Το Χρηματιστήριο θα αναστείλει τη λειτουργία του για 45 λεπτά της ώρας, εάν ο δείκτης ΤΑ-25 υποχωρήσει στο 8%, ενώ οι διαπραγματεύσεις θα ανασταλούν για μία ημέρα εάν ο δείκτης υποχωρήσει 15%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα