Τη νομικά ασφαλή οδό αναζητεί για το Ελληνικό η κυβέρνηση

Σενάρια ως προς τη διαδικασία διανομής δικαιωμάτων κυριότητας των συνιδιοκτητών
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019 20:10
UPD:20:10
Eurokinissi

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Σε αναζήτηση των ασφαλέστερων νομικά λύσεων για τις εκκρεμότητες που απομένουν ώστε η Lamda Development να καταβάλει στο Δημόσιο την προκαταβολή των 300 εκατ. ευρώ για τις μετοχές της Ελληνικό Α.Ε. και η επένδυση να εκκινήσει, βρίσκεται η κυβέρνηση.

Θεωρητικά, η διανομή του δικαιώματος κυριότητας μεταξύ των συνιδιοκτητών και η μεταβίβαση στην Ελληνικό Α.Ε. των εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί του Ακινήτου των 6.200 στρεμμάτων θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών. Ωστόσο, το λεπτό σημείο επί των διαδικασιών αυτών είναι η «ασφάλεια δικαίου». Με άλλα λόγια, ο τρόπος που θα επιλεγεί να γίνει η μεταβίβαση θα πρέπει να είναι ασφαλής νομικά, προκειμένου τυχόν προσφυγές το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) να απορριφθούν.

Ειδικότερα, η διανομή του δικαιώματος κυριότητας μεταξύ των συνιδιοκτητών θεωρείται «ως μια ιδιαίτερα απαιτητική και περίπλοκη διαδικασία», η οποία μένει να δούμε αν θα προχωρήσει έως το τέλος του έτους, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός. Μέχρι στιγμής πάντως οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί.

Ανοιχτό, μεταξύ άλλων, είναι το θέμα του πώς θα μεταβιβαστούν τα κτήρια εντός της έκτασης (περίπου 550 κτήρια ή περίπου 900 όγκοι) μεγάλο μέρος των οποίων είναι «αυθαίρετα» με βάση τη σημερινή νομοθεσία. Αυτό συμβαίνει γιατί τα περισσότερα από τα κτήρια αυτά έχουν κατασκευαστεί από δημόσιους φορείς με ειδικές διατάξεις (π.χ. με αποφάσεις του υπουργείου Άμυνας). Δεν υπάρχουν οι φάκελοι των ακινήτων που θα περιλάμβαναν οικοδομικές άδειες και άλλα στοιχεία που σήμερα είναι αναγκαία για τις μεταβιβάσεις. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις (μια από αυτές είναι ο Αστέρας Βουλιαγμένης) το Δημόσιο έχει προβεί σε διαπιστωτική διάταξη που τα καθιστά νομίμως υφιστάμενα.

Τα σενάρια

Στην περίπτωση των «αυθαιρέτων» του Ελληνικού κυριαρχούν δύο σενάρια: Μια οριζόντια νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει τη μεταβίβασή τους ή υπαγωγή τους στον νόμο περί αυθαιρέτων. Το όλο θέμα περιπλέκεται, γιατί μεταξύ άλλων στο τραπέζι της συζήτησης βρίσκεται και η περίπτωση να προηγηθούν της μεταβίβασης του ακινήτου στον επενδυτή οι άδειες κατεδάφισης των κτηρίων που δεν θα παραμείνουν. Σύμφωνα με στελέχη που είναι κοντά στη διαδικασία, κάτι τέτοιο θα απαιτούσε από το Δημόσιο να βρει λύσεις για προβλήματα όπως είναι π.χ. πού θα πάνε τα μπάζα. Σε κάθε περίπτωση το λεπτό σημείο όλων αυτών των διαδικασιών - ρυθμίσεων είναι ότι οφείλουν να είναι καλά μελετημένες, ώστε να αντέξουν την κρίση του ΣτΕ εφόσον υπάρξουν προσφυγές.

Σημειώνεται ότι με βάση τον διαγωνισμό, το Δημόσιο έχει αναλάβει να μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ κατά πλήρη κυριότητα ποσοστό 30% εξ αδιαιρέτου του Μητροπολιτικού Πόλου (εξαιρουμένων του αιγιαλού και της παραλίας), προκειμένου στη συνέχεια να ακολουθήσει διανομή μεταξύ των εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτητών, ώστε τελικά αυτό το εξ αδιαιρέτου 30% να «μετατραπεί» σε πλήρες δικαίωμα κυριότητας επί αντίστοιχης έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου, ήτοι σε περίπου 1.575 στρέμματα στο Πρώην Αεροδρόμιο και 227 στρέμματα στην Παράκτια Ζώνη (εξαιρουμένων πάντοτε του αιγιαλού και της παραλίας). Το 70% της έκτασης θα παραχωρηθεί για 99 χρόνια (δικαίωμα επιφανείας) και σε αυτό θα περιλαμβάνονται το πάρκο και οι υποδομές.

Στη συνέχεια το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να μεταβιβάσει όλα τα εμπράγματα δικαιώματα που πλέον θα έχει αποκτήσει, δηλαδή και το δικαίωμα επιφανείας επί του Μητροπολιτικού Πόλου και το δικαίωμα πλήρους κυριότητας στην Ελληνικό Α.Ε., η οποία είναι η εταιρεία που εν τέλει θα πουληθεί στη Lamda.

Στις εκκρεμότητες που καθιστούν επισφαλές το χρονοδιάγραμμα (να ξεκινήσει δηλαδή το έργο στις αρχές του επόμενου χρόνου, όπως λέει η κυβέρνηση) περιλαμβάνεται και ο διαγωνισμός για την άδεια καζίνο και το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα (IRC). Το ενδιαφέρον των δύο αμερικανικών εταιρειών (Mohegan και Hard Rock) που έχουν καταθέσει δεσμευτική προσφορά είναι μεγάλο. Πιθανότατα, όμως, ο χρόνος των 2 μηνών που λέγεται από την κυβέρνηση ότι είναι αναγκαίος για να υπάρξει ανάδοχος, να αποδειχθεί πολύ λίγος και αυτό φάνηκε από τις επιπλέον διαδικασίες που χρειάσθηκε να δρομολογήσει η επιτροπή του διαγωνισμού για τα νομιμοποιητικά έγραφα.

Εκτός από τα παραπάνω, βασική αναβλητική αίρεση αποτελεί να έχουν εκδοθεί από το ΣτΕ απορριπτικές αποφάσεις επί συγκεκριμένων αιτήσεων ακύρωσης, που εκκρεμούσαν κατά τη διενέργεια του Διαγωνισμού και στρέφονταν κατά των αποφάσεων της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων που οδήγησαν στη διενέργεια του Διαγωνισμού και να μην υπάρχουν εκκρεμείς αιτήσεις ακύρωσης οποιασδήποτε διοικητικής πράξης που σχετίζεται με τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για την πολεοδόμηση του ακινήτου.

Αίτηση ακύρωσης

Σήμερα δικάζεται στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά η Αίτηση Ακύρωσης που άσκησε το ΠΑΝΔΟΙΚΟ (Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων) κατά του χαρακτηρισμού των δασικών εκτάσεων στην περιοχή της επένδυσης στο Ελληνικό ως «τεχνητών δασικών φυτειών», δηλαδή κατά της εξαίρεσής τους από την προστασία που προβλέπει το Σύνταγμα για τη δασική γη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα