Market Beat: Τη συσσώρευση επέβαλε η “εισαγόμενη” ανησυχία

Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019 09:36
UPD:09:39
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Μικρές μεταβολές μικροί όγκοι μικρά βάσανα φαίνεται να είναι η βάση της χθεσινής συσσώρευσης, που δεν διαφώτισε το κοινό σε κανένα επίπεδο γιατί πιθανά και οι ισχυροί της αγοράς αναζητούν φως, χωρίς να διαθέτουν ούτε λυχνάρι.

Οι επενδυτές καλούνται να αξιολογήσουν ειδήσεις και δεδομένα που ωθούν σε αντίθετες κατευθύνσεις τη διάθεση για ρίσκο. Με βάση τις παρατηρήσεις των εγχώριων αναλυτών η Αγορά ήδη έχει ξεκινήσει, σταδιακά, να τιμολογεί θετικές εξελίξεις στον Τραπεζικό κλάδο και την πιθανότητα αναβαθμίσεων από τους Οίκους αξιολόγησης. Η βελτίωση της τεχνικής εικόνας, από κοινού με τη συγκρατημένη αισιοδοξία για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, διαμορφώσανε τις προϋποθέσεις για περαιτέρω αναρρίχηση του ΓΔ. Αλλά όλοι υποστηρίζουν πως για να δούμε, άλλη μια προσπάθεια για νέα υψηλά θα χρειαστεί οι Διεθνείς Αγορές να μη δημιουργούν προβλήματα.

Οι ανακοινώσεις περί μιας εμπορικής συμφωνίας «Φάσης 1» μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας την περασμένη εβδομάδα είχαν προηγουμένως ενθουσιάσει τις αγορές, αλλά η έλλειψη λεπτομερειών γύρω από τη συμφωνία έχει περιορίσει τον εν λόγω ενθουσιασμό με τις τιμές πετρελαίου να παρατείνουν την πτώση τους, τα κινεζικά χρηματιστήρια να είναι πιο αδύναμα και κέρδη έναντι του δολαρίου να εμφανίζουν νομίσματα που θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο.

Εμπειρογνώμονες επί του εμπορίου και αναλυτές της αγοράς της Κίνας λένε ότι είναι πιθανό η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο να αποτύχουν να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες - όπως συνέβη τον Μάιο - εγκαίρως για να έχει νόημα μια συνάντηση στα μέσα Νοεμβρίου μεταξύ του Trump και του κινέζου προέδρου Xi Jinping. Αυτά προκάλεσαν χθες τη διάθεση για κατοχύρωση των κερδών που σχηματίστηκαν την περασμένη βδομάδα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Εδώ η κεντρική αντίδραση ήταν ο περιορισμός της διάθεσης για συμμετοχή.

Οι επενδυτές σε παγκόσμια κλίμακα έμοιαζαν χθες με παιδιά, που τους πήραν το παγωτό από τα χέρια, μόλις ξεκίνησαν να το απολαμβάνουν. Δεν πρόλαβαν να χαρούν, με την ανακοίνωση από την πλευρά των ΗΠΑ, ότι σχηματίστηκαν οι προϋποθέσεις για μια συμφωνία σε πρώτο στάδιο για το εμπόριο με την Κίνα και ήταν η κινεζική πλευρά αυτή τη φορά, που επιθυμεί περισσότερες συνομιλίες πριν υπογράψει την εμπορική συμφωνία "Φάση 1η" με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό μείωσε την έκρηξη αισιοδοξίας που προέκυψε αρχικά την περασμένη εβδομάδα, από τα σημάδια προόδου. Χαρακτηριστικά τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία σημείωναν ότι αυτό το ενδεχόμενο θα άλλαζε το κλίμα σε μια κατάσταση που ταλαιπωρούσε την παγκόσμια οικονομία επί 15 μήνες.

Στην Αθήνα η απογοήτευση αποτυπωνόταν κύρια στους ρυθμούς συναλλαγών, αφού ο τζίρος μετά από 5 ώρες ελεύθερης διαπραγμάτευσης, μόλις ξεπέρασε τα 18 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων κοντά στις 800 χιλιάδες ευρώ. Λες και η ζέστη στην ατμόσφαιρα επανέφερε την Αυγουστιάτικη ραστώνη. Παράλληλα, ο ΓΔ δεν πέρασε σε θετικό πεδίο ούτε δευτερόλεπτο, ακριβώς όπως έκαναν οι βασικοί δείκτες σε όλη την Ευρώπη. Ασκήσεις ισορροπίας σε ταραγμένες αγορές από ανισόρροπες πολιτικές επιλογές. Οι θεσμικοί του δολαρίου επενέβησαν ευεργετικά για τις μετοχές του 25άρη, με αποτέλεσμα στο κλείσιμο η τιμή του να είναι 1,8 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο την Παρασκευή.

Η εστίαση έχει μετατοπιστεί τώρα στην Ευρώπη, όπου αξιωματούχοι από τη Βρετανία και την ΕΕ θα συναντηθούν σε σύνοδο κορυφής "make-or break" την Πέμπτη και την Παρασκευή, που θα καθορίσει εάν η Βρετανία θα κατευθυνθεί προς τη λεγόμενη μη-συμφωνία για την Brexit.

Το κύριο σημείο τριβών παραμένει το σύνορο μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ορισμένοι πολιτικοί της ΕΕ εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία. Ωστόσο, οι διπλωμάτες από την ΕΕ δήλωσαν ότι είναι απαισιόδοξοι για την πρόταση της κυβέρνησης Johnson για τα σύνορα και θέλουν περισσότερες παραχωρήσεις.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ

Του Γιάννη Παγκαλιά

Η άπλετη αισιοδοξία για επίλυση της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας της Παρασκευής μετατράπηκε σε ανασφάλεια, μετά τις αναφορές ότι το Πεκίνο θέλει νέο γύρο συνομιλιών πριν υπογράψει προκαταρκτική συμφωνία, αλλά και διαβεβαιώσεις από τον Λευκό Οίκο πως δεν θα προχωρήσει στην προγραμματισμένη αύξηση δασμών τον Δεκέμβριο.

Αποτέλεσμα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ήταν να επικρατήσουν νέες αμφιβολίες σχετικά με το αν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον πλανήτη θα καταλήξουν σε μία συμφωνία που θα βάλει τέλος στον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο που έχουν εμπλακεί τους τελευταίους 15 μήνες.

Η Wall Street ωστόσο κατάφερε να κρατήσει χαρακτήρα, με τη συνεδρίαση να εναλλάσσεται μεταξύ ήπιων αρνητικών και θετικών μεταβολών.

Στην Ευρώπη από την άλλη, στην εμπορική αβεβαιότητα ήρθε να προστεθεί και αυτή από το νέο αδιέξοδο που σκιαγραφείται στο Brexit, αλλά και το πράσινο φως που έδωσε ο ΠΟΕ στις ΗΠΑ να δασμολογήσουν ευρωπαϊκά προϊόντα αξίας 7,5 δισ. ευρώ, ως αντίποινα για τις παράνομες επιδοτήσεις της Ε.Ε. προς την Airbus (απώλειες 0,49%).

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,49%, δεχόμενος πιέσεις κυρίως από τις βρετανικές μετοχές, με αρνητικό πρωταγωνιστή τον κλάδο των πρώτων υλών, που υποχώρησε 2,46%.

Αναπόφευκτα, το Λονδίνο παρουσίασε τις μεγαλύτερες απώλειες 0,46%, ακολουθούμενο από το χρηματιστήριο του Παρισιού (0,40%), ενώ πιο πίσω ακολούθησαν Μιλάνο και Φρανκφούρτη (0,30% και 0,20%, αντίστοιχα).

Στην Ασία, τα χρηματιστήρια είχαν ολοκληρώσει τη συνεδρίαση όταν κυκλοφόρησαν αυτά τα δημοσιεύματα κι έτσι η προσωρινή σινο-αμερικανική εκεχειρία αντιστάθμισε τις όποιες αμφιβολίες αναδύθηκαν από τα αδύναμα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας.

Ειδικότερα, οι εισαγωγές υποχώρησαν 3,2%, ενώ οι εισαγωγές βούλιαξαν κατά 8,5%, με το εμπορικό πλεόνασμα όμως να διευρύνεται και να διαμορφώνεται στα 39,65 δισ. δολάρια, από 34,84 δισ. δολάρια τον Αύγουστο.

ΧΑ

Με αποσυντονισμό από τα διεθνή, συσσώρευση μέσω των Τραπεζών

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί, μετά από άνοιγμα στις 854,98 με πτωτικό χάσμα 0,97 της μονάδας από το κλείσιμο της προηγούμενης (855,95), προκάλεσαν την εγγραφή του ανώτερου για τον ΓΔ στις δημοπρασίες οδηγώντας τον στο επίπεδο των 856,04 στις 17:11. Η εγγραφή του κατώτερου για το μέσο όρο ήρθε στις 13:03 και ήταν στο επίπεδο των 848,45 μονάδων.

Μετά ξεκίνησε μια άνοδος νευρική αλλά σχεδόν σταθερής κλίσης και όντως ο ΓΔ έφθασε οριακά πάνω από τις 856 μονάδες. Ήταν η ζήτηση τραπεζικών μετοχών μια ώρα πριν το κλείσιμο που διατηρήθηκε ως το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης που τον έφερε ξανά κοντά στο χάσμα που σχηματίστηκε στη δεύτερη σύνοδο του Οκτώβρη (άνοιγμα και μέγιστο στις 856,58) με βάση το κατώτερο στην πρώτη (861,01). Στο πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης ο ΓΔ σταμάτησε στις 853,61μονάδες.

Ήταν τελικά διαρκώς πτωτική η κίνηση του ΓΔ με τον χρόνο της ελεύθερης διαπραγμάτευσης για τους βασικούς δείκτες σε αρνητικό πεδίο.

Βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις των blue chip που συνέβαλλαν στην άνοδο με βάση τη μεταβολή (άνω του +0,30%) εκτός των τραπεζών οι TITC +0,66%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +0,56%, ΕΕΕ +0,52%, και ΟΤΕ +0,31%. Οι τράπεζες είχαν ανοδική τελική εικόνα. O Δείκτης τους με ελάχιστο οριακά κάτω από τις 800 μονάδες κατέληξε στις 822,49 μονάδες με μεταβολή +0,56%.

Οι μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά, ήταν οι ΟΛΠ -2,76%, ΔΕΗ -2,52%, ΣΕΝΕΡ -1,76%, ΜΠΕΛΑ -1,67% και ΛΑΜΔΑ στο -1,48%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου έγινε θετικά αισθητή από τις 16:30 ως τις δημοπρασίες. Ήταν σύνοδος με επίπεδο αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 57,260 δις ευρώ.

Τη σύνοδο σφράγισε συναλλακτικό ενδιαφέρον χαμηλό έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 1,466 εκατ. ευρώ (για ΕΥΡΩΒ ΟΤΕ ΠΑΝΓΑΙΑ ΟΤΟΕΛ και ΠΛΑΚΡ). Η δε εμφάνιση κερδών στα 3 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν είχε πιθανά σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν διακύμανση της απόδοσης κατά 3 μονάδες και με μεταβολή 1 μονάδας βάσης, η απόδοση από 1,45% κατέληξε στο 1,44%.

Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,56%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +1,12%, την ΕΤΕ στο +1,26%, ΕΥΡΩΒ -0,56% και την ΠΕΙΡ στο +0,67%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν όπως τα blue chip με μεταβολή +0,00%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip δεν βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (10) blue chip έναντι των καθοδικών (14) και ένα την ΕΧΑΕ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -0,01% οδηγήθηκε στις 855,89 από 855,95 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2133,97 από 2132,17 με μεταβολή +0,08%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 36,219 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,466 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 31,192 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,309 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 46, των καθοδικών 58 και 23 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Χωρίς αισιόδοξες προσδοκίες οι traders εστιάζουν στη μετακύληση θέσεων

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας οι επενδυτές ώθησαν ψηλότερα 1,75 μονάδες την τιμή του FTSE25. Το μέγιστο στις 2133,97 μονάδες εμφανίστηκε στις 17:12 και συνεπώς προηγήθηκε, στις 13:03, η εγγραφή του ελάχιστου στις 2111,43 μονάδες Στις 17:00 τον είχαν οδηγήσει στις 2127,78. Το κλείσιμο στις 2133,97 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,08%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 12,766 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Οκτωβρίου διαμορφώθηκε στα 1086 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2135,25 μονάδες και κατώτερο τις 2111,25, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 2133,00. Διακινήθηκαν επίσης 958 συμβόλαια της σειράς Νοεμβρίου με ανώτερο τις 2138,00, κατώτερο τις 2116,00 και τελευταίες πράξεις στις 2135,00. Ενώ άλλαξαν χέρια 4 λήξης Δεκεμβρίου. Για τη σειρά Οκτωβρίου άφησαν ανοιχτά 14075 από 14625 ΣΜΕ και της σειράς Νοεμβρίου διαμορφώθηκαν σε 1842 από 1264.

Στα calls του 25άρη λήξης Οκτωβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 13 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2100 ως 2150 μονάδες. Ενώ για την επόμενη σειρά άλλαξαν χέρια 4 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2050 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Οκτωβρίου διακινήθηκαν 44 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2100 και τις 2150 μονάδες. Για την επόμενη σειρά (Νοεμβρίου) ο όγκος ήταν μηδενικός.

O FTSE25 κατάφερε χθες να κλείσει μερικώς το χάσμα μεταξύ των 2126,03 και 2137,18 μονάδων που σχηματίστηκε στις πρώτες δυο συνόδους του Οκτωβρίου. Αφού έκλεισε στο μέγιστο μέρας που ήταν οι 2133,97 μονάδες, με αποτέλεσμα να υπολείπονται τρεις μονάδες για να κλείσει πλήρως το χάσμα, με τον δείκτη να καταλήγει σε γνωστή από το πρόσφατο παρελθόν ζώνη συσσώρευσης. Τη σχημάτισαν οι σύνοδοι από τις 17/9 ως την 1/10 και ορίζεται μεταξύ των 2128 και των 2173 μονάδων.

Οι εγχώριοι αναλυτές παρατήρησαν:

  • Η Euroxx Sec: “Η Αγορά δοκίμασε τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, με ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, ειδικά στις Τράπεζες, μετά τα πρόσφατα κέρδη”.

  • Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ: “Την Τρίτη, η Jumbo ανακοινώνει τα ετήσια αποτελέσματά της, ενώ την Τετάρτη 16/10 ξεκινά η προσφορά για το εταιρικό ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακής. Η βελτίωση της τεχνικής εικόνας, από κοινού με τη συγκρατημένη αισιοδοξία για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, διαμορφώνουν προϋποθέσεις για περαιτέρω αναρρίχηση του ΓΔ. Κρίσιμη η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε την Πέμπτη 17/10, για το ‘Brexit”.

  • Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ: “Ο ΓΔ βρίσκεται ένα βήμα πριν τις 862 μονάδες, όπου ένα κλείσιμο πάνω από αυτές, θα αλλάξει την βραχυπρόθεσμη τάση. Η απότομη άνοδος, των τελευταίων ημερών οδήγησε τους ταλαντωτές σε υπεραγορασμένα επίπεδα, βρίσκονται όμως ακόμη μακριά από το να δώσουν σήμα αντιστροφής τους. Παρόμοια εικόνα για τον 25αρη, ενώ ο Τραπεζικός, εμφανίζεται πιο δυνατός. Εσωτερικά, οι οικονομικές ειδήσεις, δείχνουν καλές και όσο οι Διεθνείς Αγορές δεν δημιουργούν προβλήματα, μπορούμε ”.

  • Η Leon Depolas Sec: “Εν μέσω θετικών εξελίξεων, σχετικά με την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ και Κίνας, καταγράφηκαν σημαντικά κέρδη στις Αγορές την Παρασκευή, γεγονός που στηρίζει και το εγχώριο επενδυτικό κλίμα. Η Αγορά ήδη έχει ξεκινήσει, σταδιακά, να τιμολογεί θετικές εξελίξεις στον Τραπεζικό κλάδο και την πιθανότητα αναβαθμίσεων από τους Οίκους αξιολόγησης. Αναμένουμε συνέχιση της πλαγιοανοδικής κίνησης του ΓΔ, έστω και με χαμηλότερη κλίση”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Λίγο οι Ξένες Αγορές και περισσότερο το Τραπεζικό σχέδιο ‘Ηρακλής’ έδωσαν το έναυσμα για την τελευταία ανοδική κίνηση. Φυσικά όλα θα αναστραφούν, σε περίπτωση που δούμε κίνηση υψηλότερα του 876 και 2166 σε ΓΔ και FTSE25, αντίστοιχα, μιας και πολλοί θα σπεύσουν να αγοράσουν επιθετικά.

Η έξοδος με 10ετες και 1,5% επιτόκιο και το αρνητικό κόστος στο τρίμηνο, βοήθησαν σημαντικά την Αγορά, ενώ περιμένουμε την αξιολόγηση εκ μέρους της S&P, με την Χώρα, σταδιακά, να γίνεται και πάλι “επενδύσιμη”.

Η Infoquest με έκτακτη ΓΣ θα επιστρέψει 14 λεπτά, ενώ η Αγορά περιμένει και το μεγάλο ταμείο της Jumbo να κινηθεί ανάλογα.

Στην διάρκεια της εβδομάδας περιμένουμε και νέα έκδοση εταιρικού ομολόγου, εκ μέρους της Τέρνα Ενεργειακή 120 - 150 εκατ. ευρώ.

Στα αρνητικά η πίεση όχι τόσο στην μετοχή, αλλά στα ομόλογα της MLS.

Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε ιδιαίτερα αισιόδοξοι και πλέον, με περισσότερες πιθανότητες να δοκιμάσουμε και νέα υψηλά έτους, με τον ΓΔ να είναι πρωταθλητής σε απόδοση για το 2019.

Όσο το 8 είναι μπροστά στον ΓΔ, μπορούμε να οραματιζόμαστε τετραψήφια νούμερα μπροστά μας, θυμίζοντας πως το σημαντικό κλειδί για την Αγορά είναι ο Τραπεζικός κλάδος, που τα τελευταία 3 χρόνια δεν μπορεί να ξεπεράσει σε καμία περίπτωση τις τιμές των τελευταίων Α.Μ.Κ. επίπεδο που είναι και κλειδί για την συνέχεια.

Σήμερα

Τα ασιατικά χρηματιστήρια και τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street κινήθηκαν σήμερα Τρίτη υψηλότερα, καθώς ορισμένους επενδυτές ώθησε τη διάθεση για ρίσκο η ελπίδα ότι η Βρετανία είχε ακόμα την ευκαιρία να αποφύγει μια προβληματική έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση με βασικές για την εξέλιξη διαπραγματεύσεις αυτήν την εβδομάδα.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν αυξημένος κατά 0,1% αλλά στις 8:40 δική μας ώρα εμφάνισε μεταβολή +0,01%. Οι μετοχές της Νότιας Κορέας αυξήθηκαν κατά 0,21%, αλλά στις 8:40 δική μας ώρα εμφάνισε μεταβολή -0,04%. Ενώ ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 1,74% και στις 8:40 δική μας ώρα εμφάνισε μεταβολή +1,87%. Ο περιορισμός των κερδών ήταν αποτέλεσμα μιας εμφανούς έλλειψης προόδου από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Οι ανακοινώσεις περί μιας εμπορικής συμφωνίας «Φάσης 1» μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας την περασμένη εβδομάδα είχαν προηγουμένως ενθουσιάσει τις αγορές, αλλά η έλλειψη λεπτομερειών γύρω από τη συμφωνία έχει περιορίσει τον εν λόγω ενθουσιασμό με τις τιμές πετρελαίου να παρατείνουν την πτώση τους, τα κινεζικά χρηματιστήρια να είναι πιο αδύναμα και κέρδη έναντι του δολαρίου να εμφανίζουν νομίσματα που θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο.

Η εστίαση έχει μετατοπιστεί τώρα στην Ευρώπη, όπου αξιωματούχοι από τη Βρετανία και την ΕΕ θα συναντηθούν σε σύνοδο κορυφής "make-or break" την Πέμπτη και την Παρασκευή, που θα καθορίσει εάν η Βρετανία θα κατευθυνθεί προς τη λεγόμενη μη-συμφωνία για την Brexit.

Εάν υπάρξει συμφωνία, η στερλίνα θα εμφανίσει ράλι ανόδου όπως και οι μετοχικές αξίες, αλλά η αντίδραση θα μπορούσε να περιοριστεί σε μια ημέρα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των χρηματιστηριακών δεικτών των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 0,23% την Τρίτη στην Ασία, αν και ο S & P 500 έχασε 0,14% χθες. Ωστόσο, οι traders προειδοποίησαν ότι το συναίσθημα παραμένει εύθραυστο, διότι το αποτέλεσμα των συνομιλιών του Brexit δεν είναι καθόλου βέβαιο και ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας παραμένει ένας κίνδυνος για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Το κύριο σημείο τριβών παραμένει το σύνορο μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ορισμένοι πολιτικοί της ΕΕ εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία. Ωστόσο, οι διπλωμάτες από την ΕΕ δήλωσαν ότι είναι απαισιόδοξοι για την πρόταση της κυβέρνησης Johnson για τα σύνορα και θέλουν περισσότερες παραχωρήσεις.

Μια ορατή έλλειψη προόδου στην επίλυση μιας παρατεταμένης σειράς εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, επίσης, επηρέασε την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Οι κινεζικές μετοχές .CSI300 υποχώρησαν 0,38% αλλά στις 8:40 έχανε -0,65%, λόγω των πιέσεων σε μετοχές από τον τομέα της τεχνολογίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να καθυστερήσουν την αύξηση των τιμολογίων για τα κινεζικά προϊόντα στις 15 Οκτωβρίου, ενώ το Πεκίνο δήλωσε ότι θα αγοράσει μέχρι και 50 δις δολάρια αμερικανικών γεωργικών προϊόντων μετά από τεταμένες διαπραγματεύσεις την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον έχει εγκαταστήσει τιμολόγια σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια κινεζικών αγαθών.

Το αργό πετρέλαιο στις ΗΠΑ υποχώρησε λόγω ανησυχιών ότι η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας παραμένει ασθενής. Το αργό πετρέλαιο Brent υποχώρησε επίσης 0,42% στα 59,10 δολάρια το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα