Πρώτο βήμα για εμπορική ειρήνη η μερική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας

Ικανοποίηση για την πρόοδο
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019 12:50
UPD:12:50
EPA/ROMAN PILIPEY

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Σε μία «πολύ σημαντική μερική» συμφωνία κατέληξαν οι ΗΠΑ με την Κίνα στο πλαίσιο των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς ωστόσο να δοθούν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες.

Η δεύτερη φάση της συμφωνίας θα αρχίσει αφού πρώτα υπογραφεί η πρώτη φάση, κάτι που αναμένεται τις επόμενες τρεις εβδομάδες, διευκρίνισε ο Τραμπ. Η μέχρι τώρα συμφωνία αφορά θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, συνάλλαγμα, επέκταση της εμπορικής συνεργασίας και διευθέτηση διαφορών, σε συνδυασμό με αγορές από την Κίνα αγροτικών προϊόντων αξίας 40 έως 50 δισ. δολαρίων. Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Τραμπ έγραψε ότι το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές μοιάζει αυτή τη στιγμή περισσότερο «με τον παλιό καλό καιρό», υπονοώντας πιθανόν πέρυσι την άνοιξη όταν οι δύο πλευρές έδειχναν έτοιμες να καταλήξουν σε συμφωνία προτού ο Τραμπ τορπιλίσει τις συνομιλίες, δηλώνοντας ότι η Κίνα είχε υπαναχωρήσει στις υποσχέσεις της.

Από την πλευρά της, η Κίνα εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη «σημαντική πρόοδο» που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές το βράδυ της Παρασκευής έπειτα από δύο ημέρες εμπορικών διαπραγματεύσεων στην Ουάσιγκτον. Οι διαπραγματεύσεις αυτές ήταν οι πρώτες υψηλού επιπέδου που πραγματοποιούνται εδώ και δύο περίπου μήνες.

Αναβολή δασμών

Το σημαντικό στην υπόθεση είναι ότι δεν θα τεθούν σε ισχύ από αύριο Τρίτη οι αμερικανικοί δασμοί 30% που επρόκειτο να επιβληθούν σε μία σειρά από κινεζικές εισαγωγές αξίας 250 δισ. δολαρίων. Αυτή η προτεινόμενη αύξηση, από το 25% στο 30%, που είχε προγραμματιστεί για τις 15 Οκτωβρίου, θα ανέβαζε τον μέσο όρο δασμών στις κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ στο 23,8%. Όμως, ο επόμενος γύρος δασμών 15% σε κινεζικά αγαθά αξίας 160 δισ. δολαρίων που έχει προγραμματιστεί από τις ΗΠΑ για τις 15 Δεκεμβρίου θα εφαρμοστεί, καθότι δεν έχει συζητηθεί ακόμη τίποτε μεταξύ των δύο πλευρών. Από την πλευρά της, η Κίνα έχει αυξήσει τον μέσο όρο δασμών σε αμερικανικά αγαθά στο 22%.

Διστάζουν οι αναλυτές

Αναλυτές ωστόσο, εξετάζοντας αυτή την πρώτη φάση της συμφωνίας, δεν μπορούν να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το τι πραγματικά σημαίνει, καθότι απουσιάζουν οι λεπτομέρειες. Το καλύτερο λοιπόν, υποστηρίζουν, που μπορεί να προσφέρει αυτή τη στιγμή είναι ότι αναβάλει τον επόμενο γύρο αυξήσεων των αμερικανικών δασμών που είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη. Επιπλέον, θεωρούν ότι η αγορά εκ μέρους της Κίνας αμερικανικών αγροτικών προϊόντων αξίας 40 έως 50 δισ. δολαρίων δεν προσφέρει και πολλά για να αποζημιώσει τους Αμερικανούς αγρότες από τους μέχρι τώρα δασμούς.

Ακόμη, δεν έχει γίνει καμία αναφορά στους μηχανισμούς διευθέτησης διαφορών και επιβολής μέτρων, γεγονός που σημαίνει ότι η σημερινή μερική συμφωνία και οι υπόλοιποι όροι που έχουν συμφωνηθεί είναι αμφίβολο ότι μπορούν να εφαρμοστούν.
Παρότι, δε, επιτεύχθηκε συμφωνία στο θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, παραμένουν άλυτα πολλά ζητήματα, όπως οι κρατικές επιδοτήσεις της Κίνας, ο κρατικός δανεισμός προς κινεζικές επιχειρήσεις και οι υποχρεωτικές τεχνολογικές μεταβιβάσεις. Η αμερικανική «μαύρη λίστα» δεν συμπεριελήφθη στις συζητήσεις, ενώ την ίδια στιγμή η Ουάσιγκτον ανοίγει νέα μέτωπα στον εμπορικό πόλεμο βάζοντας στο στόχαστρο και τις διασυνοριακές ροές κεφαλαίου.

Τα επιτόκια

Ανεξαρτήτως από το εάν τελικά υπογράψουν εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνα, ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει σε περαιτέρω μείωση των αμερικανικών επιτοκίων. «Έχουμε μία λαμπρή οικονομία, όμως έχουμε και μία Φέντεραλ Ριζέρβ που δεν συμβαδίζει με τον υπόλοιπο κόσμο», είπε ο Τραμπ, ο οποίος κάλεσε ξανά την κεντρική τράπεζα να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκιά της, κάτι που έχει ήδη κάνει δύο φορές στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Η Fed συνεδριάζει στο τέλος του μηνός, με τους περισσότερους επενδυτές να έχουν προεξοφλήσει νέα μείωση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα