Αισιοδοξία για μια νέα ανοδική τουριστική σεζόν

Για τη χειμερινή περίοδο αναμένεται έως 10% αύξηση της κίνησης
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019 20:17
UPD:20:17
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΛΕΤΣΟΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]

Το πρώτο crash test για την πορεία του χειμερινού τουρισμού κατά τη νέα σεζόν που ξεκίνησε ήδη θα είναι το τριήμερο της αργίας της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου. Από όλες τις πλευρές δηλώνεται μια αισιοδοξία για μια καλύτερη χρονιά, ωστόσο αυτό μένει να φανεί στην πράξη, με τα πρώτα δείγματα πάντως των κρατήσεων και του ενδιαφέροντος γενικότερα από Έλληνες ταξιδιώτες για το επερχόμενο τριήμερο να είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σταδιακή ανάκαμψη του εσωτερικού χειμερινού τουρισμού, με όλο και περισσοτέρους Έλληνες να επιζητούν να αξιοποιούν τα Σαββατοκύριακα αλλά και τα εορταστικά τριήμερα για μια εξόρμηση σε χειμερινούς προορισμούς, όμως σύμφωνα με παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς αλλά και εκπροσώπους τουριστικών γραφείων η απόσταση από τις καλές εποχές πριν από το 2010 είναι ακόμη μεγάλη.

Για την τρέχουσα χειμερινή τουριστική περίοδο αναμένεται μια νέα αύξηση της κίνησης μέχρι και 10%, σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις.

Δημοφιλείς προορισμοί

Στα Καλάβρυτα, έναν από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς χειμερινούς προορισμούς, οι κρατήσεις για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου καταγράφουν πολύ ικανοποιητική πορεία, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων της περιοχής Κωνσταντίνο Δαφαλιά.

«Αν και η περιοχή μας λόγω του ότι γειτνιάζει με μεγάλα αστικά κέντρα παρουσιάζει μια σταθερή πορεία τα τελευταία χρόνια, εντούτοις είναι έκδηλη φέτος μια τάση ενίσχυσης του ενδιαφέροντος και κρατήσεων για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, ενώ γενικότερα υπάρχει μια αισιοδοξία ότι η επερχόμενη χρονιά θα είναι εκτός απροόπτου καλύτερη από την προηγούμενη», σημειώνει ο κ. Δαφαλιάς. Για τα Καλάβρυτα τη «διαφορά στην κίνηση μπορεί να την κάνει κυρίως η λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου», εξηγεί ο κ. Δαφαλιάς.

Πολύ καλές είναι οι εντυπώσεις από το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου οι ταξιδιώτες και των ξενοδόχων του νομού Δράμας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης ξενοδόχων του Νομού Άγγελο Καλία, αναμένεται φέτος μια περαιτέρω άνοδος των διανυκτερεύσεων κατά 8% περίπου σε σύγκριση με πέρυσι. Τα τελευταία χρόνια η κίνηση είναι ανοδική, όμως εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά αυτής που καταγραφόταν πριν από το 2010. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Καλίας, ότι το 2008-2009 οι διανυκτερεύσεις στον Νομό Δράμας, ο οποίος στηρίζεται κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό, είχαν φτάσει τις 90.000 σε ετήσια βάση, ενώ τώρα κυμαίνονται στις 55.000 και αφού είχαν υποχωρήσει μέχρι και τις 45.000 τα χρόνια της μεγάλης κρίσης. Πάντως είναι διάχυτη η εκτίμηση ότι η σεζόν θα είναι ικανοποιητική, προσθέτει ο κ. Καλίας, ο οποίος διαβλέπει ότι η τάση ανάκαμψης συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση.

Ανάλογη είναι η εκτίμηση για την εικόνα του εσωτερικού τουρισμού και του προέδρου της Ομοσπονδίας Ταξιδιωτικών Πρακτορείων FedHatta Λύσανδρου Τσιλίδη. «Τα τουριστικά γραφεία έχουν έτοιμα τα προγράμματά τους για τη χειμερινή περίοδο, με πρώτο crash test το τριήμερο-τετραήμερο της εθνικής εορτής», σημειώνει ο κ. Τσιλίδης. «Τα τουριστικά πακέτα για αρκετούς δημοφιλείς προορισμούς της χώρας κυμαίνονται μεταξύ 200-400 ευρώ, όπως και πέρυσι. Η Πελοπόννησος, το Πήλιο, τα Τζουμέρκα, τα Ζαγοροχώρια αλλά και πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας έχουν την τιμητική τους», συμπληρώνει ο πρόεδρος της FedHatta, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμησή του ότι ο εσωτερικός τουρισμός επανακάμπτει, αλλά ακόμη δεν έχει φτάσει τα υψηλά επίπεδα της περιόδου πριν από την κρίση που ξεκίνησε το 2010.

Θετική ψυχολογία

«Η ψυχολογία του κλάδου είναι πάντως ιδιαίτερα θετική», προσθέτει ο κ. Τσιλίδης και επικαλείται τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ισχυρή αύξηση το δεύτερο τρίμηνο του 2019 της τάξης του 13,4% του δείκτη του κύκλου εργασιών στις δραστηριότητες των ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων οργανωμένων ταξιδιών και υπηρεσιών κρατήσεων, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση β’ τριμήνου της τελευταίας πενταετίας τουλάχιστον.

Παράλληλα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης είναι ο υψηλότερος της τελευταίας πενταετίας, ενδεικτικό της επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν στη χώρα μας αλλά και της αύξησης της ζήτησης των Ελλήνων για οργανωμένες διακοπές, έπειτα από μια μεγάλη περίοδο στασιμότητας των κρατήσεων στα χρόνια μετά την κρίση, όπως σχολιάζει ο πρόεδρος της FedHatta.

Ο δείκτης β’ τριμήνου του 2019 διαμορφώνεται στις 146,6 μονάδες, έναντι 129,3 μονάδων την αντίστοιχη περίοδο του 2018, 114,9 μονάδων το 2017, 107,7 μονάδων το 2016 και 114,2 μονάδων το 2015. Ο δείκτης άρχισε να ανεβαίνει από το 2017, ενώ τα προηγούμενα έτη βρισκόταν σε αρνητικό έδαφος, δείχνοντας άνοδο της ζήτησης για ταξίδια μέσω τουριστικών γραφείων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα