Cnooc: Μερίδιο σε πετρελαιοπηγή στη Νιγηρία προς 2,268 δισ. δολ.

Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2006 13:16

ΠΟΣΟΝ 2,268 δισ. δολ. σε μετρητά για την απόκτηση μεριδίου σε πετρελαιοπηγή ανοιχτά της Νιγηρίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ζήτηση στη μεγαλύτερη και ταχύτερη αναπτυσσόμενη αγορά στον κόσμο, θα προχωρήσει η Cnooc Ltd., η μεγαλύτερη offshore εταιρεία παραγωγής πετρελαίου της Κίνας.

Η Cnooc θα αγοράσει το 45% της OML της Νιγηρίας, από την ιδιωτική εταιρεία της Νιγηρίας, South Atlantic Petroleum Ltd., σύμφωνα με τον πρόεδρο Fu Chengyu σε σημερινή του επικοινωνία με τους επενδυτές. Τον περασμένο Αύγουστο η Cnooc εγκατέλειψε την προσφορά ύψους 18,5 δισ. δολ., για την εξαγορά της Unocal Corp. εξ αιτίας των νομικών κωλυμάτων στις ΗΠΑ.

Οι εταιρείες πετρελαιοειδών της Κίνας επιδιώκουν εξαγορές στο εσωτερικό καθώς οι πετρελαιοπηγές της χώρας δεν ανταποκρίνονται με τον ρυθμό της ζήτησης ο οποίος υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε μια δεκαετία. Η πιο πολυπληθής χώρα στον κόσμο, μάχεται με την υπ΄αριθμόν δεύτερη χώρα, Ινδία, της οποίας η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα απέτρεψε την κρατική Oil & Natural Gas Corp. από την εξαγορά μεριδίου στην εν λόγω περιοχή, καθώς υπήρχε ανησυχία για το θέμα της ιδιοκτησίας στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Οι μετοχές της Cnooc, των οποίων η διαπραγμάτευση ανεστάλη σήμερα στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, έκλεισαν αμετάβλητες στα 5,40 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία την περασμένη Παρασκευή, σημειώνοντας άνοδο 38% μέσα σε 12 μήνες.

Η πετρελαιοπηγή, περίπου 200 χιλιόμετρα από την ακτή θα αντλεί 225.000 βαρέλια ημερησίως μετά το 2008 ή το 9% της σημερινής παραγωγής της Νιγηρίας, σύμφωνα με την διαχειρίστρια Total SA.

H Total, κατέχει 24% της πετρελαιοπηγής και η Petroleo Brasileiro SA, κατέχει το 16%. Το λοιπό μερίδιο κατέχει η κρατική Nigeria National Petroleum Corp.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα