Το μπαλάκι στις κυβερνήσεις πετάει ο Μάριο Ντράγκι, που δέχεται το τελευταίο διάστημα κριτική, ακόμη και στο εσωτερικό της ΕΚΤ, για την επιμονή στην υπερβολική χαλαρή νομισματική πολιτική. Σε εκδήλωση στο Μιλάνο, ο Ιταλός απερχόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ, εξήγησε πως η απόφαση για μείωση του καταθετικού επιτοκίου και επαναφορά της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) κρίθηκε αναγκαία δεδομένης της επιδείνωσης των συνθηκών στην Ευρωζώνη και διεθνώς, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της αδράνειας των κυβερνήσεων στο δημοσιονομικό επίπεδο.
Όπως είπε η ΕΚΤ θα πρέπει να ομαλοποιήσει την πολιτική της. Αλλά αυτό προϋποθέτει τονωτικές ενέσεις στην ανάπτυξη από όπλα πέραν της νομισματικής πολιτικής. Όσο πιο γρήγορα κινητοποιηθούν οι κυβερνήσεις τόσο πιο γρήγορα θα αυξηθούν και τα επιτόκια, που έχουν σήμερα αρνητικές επιπτώσεις σε τράπεζες και αποταμιευτές.
«Μία πιο ενεργή δημοσιονομική πολιτική στη ζώνη του ευρώ θα καθιστούσε δυνατό να προσαρμόσουμε ταχύτερα την πολιτική μας, που γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχει παρενέργειες σε ορισμένους τομείς της κοινωνίας και ορισμένους διαμεσολαβητές» είπε χαρακτηριστικά ο Ντράγκι, ο οποίος και στη συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει μετά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου είχε διαμηνήσει πως η «ώρα της δημοσιονομικής πολιτικής έφτασε».
Ο Ντράγκι πιστώνεται το «ό,τι χρειαστεί» του 2012 με το οποίο έμεινε όρθια η Ευρωζώνη στο απόγειο της κρίσης χρέους, αλλά και την προώθηση μέτρων στήριξης κόντρα στις πιέσεις των Γερμανών. Σήμερα όμως ετοιμάζεται να αποχαιρετίσει την κεντρική τράπεζα έχοντας «απέναντί» του το 1/3 των μελών του Δ.Σ., που διεφώνησαν με την απόφαση για επιστροφή του «μπαζούκας», όπως αποκαλούν οι αγορές το QΕ.
Η πρόσφατη ηχηρή παραίτηση της Ζαμπίνε Λάουτενσλγκερ, αλλά και δημόσιες δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών Ολλανδίας, Αυστρίας και Γαλλίας φανέρωσαν ότι το χάσμα στους κόλπους της ΕΚΤ είναι βαθύτερο από ποτέ.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters