Ως ένα σημαντικό βήμα στο «ταξίδι» των ελληνικών τραπεζών για την πλήρη αντιμετώπιση του φλέγοντος ζητήματος των κόκκινων δανείων αξιολογεί η JPMorgan το πράσινο φως της Κομισιόν στο σχέδιο «Ηρακλής», σημειώνοντας ότι αποτελεί και βασικό παράγοντα για την θετική στάση της απέναντι στον κλάδο. Ωστόσο σπεύδει να επισημάνει ότι λεπτομέρειες- κλειδιά του σχεδίου δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, ενώ υπογραμμίζει πως η αποτελεσματικότητά του θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το πώς θα αξιοποιήσουν οι τράπεζες το εργαλείο αυτό που τους παρέχεται.
Ο βαθμός συμμετοχής των τραπεζών στο σχήμα είναι εν πολλοίς και αυτό που θα κρίνει την επιτυχία του. Από τι εξαρτάται αυτός; Οι ειδικοί της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας προσδιορίζουν τρεις παράγοντες:
1) Το επίπεδο των προμηθειών που θα πρέπει να πληρώσουν οι τράπεζες ώστε να μην θεωρηθεί κρατική ενίσχυση
2) το όφελος για την κεφαλαιακή βάση από τους senior τίτλους και
3) τις τιμές με τις οποίες θα μεταφερθούν τα δάνεια, όπως και τους ευρύτερους κινδύνους εκτέλεσης του σχεδίου
Η JPMorgan επικαλείται τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα ο αρμόδιος υφυπουργός, Γιώργος Ζαββός, σύμφωνα με τα οποία οι προμήθειες που θα καταβάλλουν οι τράπεζες για τα 9 δισ. ευρώ των κρατικών εγγυήσεων που θα παράσχει το Ελληνικό Δημόσιο θα είναι μόλις 1,8%, δηλαδή περίπου 35 μονάδες βάσης πάνω από τη σημερινή απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου. Ωστόσο, σημειώνει, πως το κόστος αυτό αντισταθμίζεται εν μέρει από την πληρωμή κουπονιού των senior τίτλων. Υπολογίζει λοιπόν ότι κατά μέσο όρο θα κινηθεί στο επίπεδο του 6μηνου Euribor + 75 μονάδες βάσης για συναλλαγές ανάλογες με εκείνες, που έχουμε στο σχέδιο GACS της Ιταλίας για τα κόκκινα δάνεια (το οποίο και λειτούργησε ως πρότυπο για το ελληνικό σχήμα). Στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό σημαίνει 1,4% καθαρό κόστος για τις κρατικές εγγυήσεις.
Κύριος ωφελημένος πιθανότατα η Τράπεζα Πειραιώς O αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι η μεγαλύτερη κεφαλαιακή ανακούφιση από τη συμμετοχή στο σχέδιο θα έρθει για την τράπεζα Πειραιώς, δεδομένου του χαμηλότερου σημείου εκκίνησης της κεφαλαικής θέσης της. Η αξιοποίηση του Ηρακλή στον σημερινό αθροιστικό στόχο για τιτλοποίησεις 6 δισ. ευρώ θα αυξήσει τον προβλεπόμενο από τον οίκο δείκτη CET1 του 2021 για την τράπεζα κατά 50 μονάδες βάσης στο 13,5%, όπως υπολογίζει.
Η κεφαλαιακή ανακούφιση θα είναι ευρύτερα για όλες τις τράπεζες το βασικό κέρδος από τον «Ηρακλή». Εάν υποθέσουμε ότι θα γίνει πλήρης αξιοποίησή του, θα οδηγήσει σε αύξηση περίπου 70 μονάδων βάσης για τον δείκτη επάρκειας κεφαλαίων CET1 από τους senior τίτλους.
Οι συστάσεις για τις τράπεζες
Οι προτιμήσεις της JPMorgan για τον κλάδο παραμένουν οι Eurobank και Εθνική Τράπεζα, χάρη στην ταχύτερη μείωση των ποσοστών των κόκκινων δανείων. Στις δύο αυτές τράπεζες λοιπόν η σύσταση είναι «υπεραπόδοση» (overweight).
Όσον αφορά στην Alpha Bank, για την οποία η σύσταση είναι ουδέτερη, οι αναλυτές του οίκου έχουν κατά νου ότι πρόκειται να παρουσιάσει ένα νέο στρατηγικό πλάνο. Επομένως ένα πιο εμπροσθοβαρές σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναθεώρηση.
Η JP Morgan διατηρεί τη σύσταση «υποαπόδοσης» (underweight) για την Πειραιώς εξαιτίας του ότι ξεκινά από χαμηλότερη βάση σε ότι αφορά την κεφαλαιακή θέση αλλά τονίζει ότι αυτό δεν λαμβάνει υπόψη το πιθανό όφελος από τον «Ηρακλή». Σχολιάζει δε πως «μας αρέσει η ιστορία της αναμόρφωσης (turnaround story) και οι επιδόσεις που έχει πετύχει το μάνατζμεντ της τράπεζας».
naftemporiki.gr