ΙΣΝ: Δημιουργεί Κέντρο Καινοτομίας του Τροφίμου

Συνολική δωρεά 27,4 εκατ. δολ. - Τι λέει στη «N» η Έφη Λαζαρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά»
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019 10:37
UPD:11:04

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Με στόχο τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για τους νέους στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προσφέρει δωρεά 27,4 εκατ. δολ. (25 εκατ. ευρώ) στο πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», διαθέτοντας το 1/3 του ποσού για να αναπτύξει Κέντρο Καινοτομίας του Τροφίμου και Θερμοκοιτίασης Αγροδιατροφικών Επιχειρήσεων.

Το Κέντρο θα αποτελέσει μια δομή μοναδική στο είδος της στην Ελλάδα παρέχοντας πρακτική υποστήριξη σε επιχειρήσεις τόσο σε επιστημονικό και τεχνικό επίπεδο, όσο και σε επιχειρηματικό, όπως έρευνα και ανάπτυξη, δημιουργία νέων προϊόντων, ανάλυση και έρευνα αγοράς, εξαγωγές κ.α.. Με τον τρόπο αυτό οι εμπνευστές του προγράμματος προσβλέπουν στην ανάπτυξη βιώσιμων επιχειρήσεων και την επέκταση υφιστάμενων στο εξωτερικό, καθώς και στη βελτίωση της θέσης της Ελλάδας σε διεθνείς δείκτες ανταγωνιστικότητας. Ας ληφθεί υπόψη ότι η Ελλάδα στην κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών -πατεντών- βαθμολογείται κάτω από τη βάση, με 43,2, ενώ κατατάσσεται 30ή μεταξύ 140 χωρών σε ό,τι αφορά τις επιστημονικές δημοσιεύσεις, συγκεντρώνοντας μάλιστα υψηλή βαθμολογία, 89,2 με άριστα το 100.

«Βρισκόμαστε στη φάση υλοποίησης των διαγωνισμών για την προγραμματική μελέτη και τον αρχικό αρχιτεκτονικό και μηχανολογικό σχεδιασμό. Οι σχετικές μελέτες θα έχουν ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2020 και στο πλαίσιο αυτών θα καθορισθούν μεταξύ άλλων τα κριτήρια για τον ακριβή τόπο της επένδυσης, οι προσφερόμενες υπηρεσίες και προγράμματα, το επιχειρηματικό μοντέλο και το πλάνο βιωσιμότητας. Η επόμενη φάση αφορά τη μελέτη κατασκευής που προβλέπεται να ξεκινήσει πριν το τέλος του 2020» αναφέρει σχετικά στη «N» η Έφη Λαζαρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά».

Το Κέντρο που σχεδιάζεται στην Ελλάδα λαμβάνει τεχνογνωσία από το Πανεπιστήμιο Rutgers, που δημιούργησε και λειτουργεί από το 2001 στην πολιτεία του New Jersey δυο πολύ επιτυχημένα Κέντρα Καινοτομίας Τροφίμου, στα οποία έχουν εκπαιδευθεί περισσότεροι από 5.000 επαγγελματίες σε θέματα ασφάλειας τροφίμου και αγροδιατροφικής επιχειρηματικότητας, ενώ έχουν αναπτυχθεί περισσότερα από 200 νέα προϊόντα για επιχειρήσεις. Επίσης, το 75% των εταιρειών που ξεκίνησαν τη διαδικασία παραγωγής τους στο Κέντρο Καινοτομίας συνεχίζουν να βρίσκονται στην αγορά μετά από 5 χρόνια.

Σημειώνεται ότι το θέμα των εξαγωγών είναι κρίσιμο για τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα και η αγορά των ΗΠΑ είναι από τις σημαντικότερες διεθνώς. Εδώ το Rutgers έχει να επιδείξει σημαντική εμπειρία και όπως επισημαίνει η κ. Λαζαρίδου, υπάρχουν ήδη αρκετά πετυχημένα παραδείγματα ελληνικών επιχειρήσεων που μπήκαν στην αγορά των ΗΠΑ αξιοποιώντας τις υπηρεσίες των Κέντρων Καινοτομίας Τροφίμου του Πανεπιστημίου στο New Jersey.

Εξηγεί επίσης ότι προάγγελος πιθανών δράσεων και συνεργειών με το Πανεπιστήμιο είναι οι ευκαιρίες που αναδύονται για τις εταιρείες που κέρδισαν τον Διαγωνισμό καινοτομίας στην αγροδιατροφή «Trophy -Τροφή Challenge» και οι οποίες πέρα από τα χρηματικά έπαθλα λαμβάνουν και υποστήριξη για ένα χρόνο μετά το διαγωνισμό. Στο πλαίσιο αυτό, θα επισκεφθούν τα agri-food τμήματα κι ερευνητικά εργαστήρια του Rutgers University καθώς και τα κέντρα καινοτομίας του τροφίμου, όπου θα έχουν συναντήσεις με ερευνητές, επιχειρηματίες κι επενδυτές, όλες προσαρμοσμένες στις ανάγκες της κάθε επιχείρησης ξεχωριστά.

Η δωρεά

Σημειώνεται ότι η συνολική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για το τριετές πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», που αγγίζει τα 27,4 εκατ. ευρώ, αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας «Επανεκκίνηση & Ενίσχυση των Νέων». Οι δράσεις του προσφέρονται δωρεάν στους συμμετέχοντες και αφορούν τρεις βασικούς άξονες: κατάρτιση και συμβουλευτική, υποστήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, καθώς και δημιουργία υποδομών, όπου άλλωστε αντιστοιχεί το 1/3 της δωρεάς. Η προγραμματική μελέτη που εκπονείται αυτό το διάστημα θα αναδείξει και τα πιθανά μοντέλα συγχρηματοδότησης για την κατασκευή και τη λειτουργία του Κέντρου.

Το Κέντρο Καινοτομίας του Τροφίμου και Θερμοκοιτίασης Αγροδιατροφικών Επιχειρήσεων θα υποστηρίζει νέους επιχειρηματίες και επαγγελματίες καθώς και νεοφυείς επιχειρήσεις ενώ θα παρέχει και υπηρεσίες σε εδραιωμένες επιχειρήσεις. Θα συνεργάζεται γι' αυτό το σκοπό με όλους τους κρίκους της αλυσίδας του αγροδιατροφικού οικοσυστήματος στην Ελλάδα προωθώντας συνέργειες, μεταφορά τεχνογνωσίας από την έρευνα στην αγορά και ενισχύοντας έτσι την εμπορική αξιοποίηση της γνώσης και την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας από τις επιχειρήσεις.

Oι αιτήσεις

Σημειώνεται ότι ο 3ος κύκλος δωρεάν προγραμμάτων κατάρτισης και συμβουλευτικής του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», που απευθύνεται σε νέους 18-40 ετών, άνοιξε και οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επισκεφτούν το http://bit.ly/aitiseis και να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής για το πρόγραμμα που τους ενδιαφέρει έως τις 15.11.2019.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα