Επιτάχυνση του προγράμματος των αναδασμών

Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2006 17:16

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός υπέγραψε σήμερα εγκύκλιο, με την οποία αποσαφηνίζονται οι νέες ρυθμίσεις που στοχεύουν στη μεγέθυνση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων με τη διαδικασία του αναδασμού και οι οποίες περιλαμβάνονται στο νόμο 3399/2005, που δημοσιεύθηκε στο υπ' αριθμ. 252/2005 τ. Α. ΦΕΚ.

Η εγκύκλιος, η οποία γνωστοποιήθηκε στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Γεωργικής Ανάπτυξης, προβλέπει, μεταξύ άλλων:

- Σε κάθε Περιφέρεια της χώρας συνιστώνται Τμήματα Αναδασμού - Εποικισμού, για τον καλύτερο συντονισμό, την πρόοδο, επίσπευση αλλά και παρακολούθηση των εργασιών αναδασμού.

Τα εν λόγω τμήματα στελεχώνονται από υπαλλήλους (δύο Γεωπόνους, δύο Τοπογράφους Μηχανικούς και έναν Διοικητικό ), οι οποίοι θα μπορούν να συμμετέχουν στα Τοπογραφικά Συνεργεία των εργασιών Αναδασμού - Εποικισμού, που έχουν συγκροτηθεί για τα κτήματα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, που υπάγονται στην Περιφέρεια.

- Παρατείνονται οι προθεσμίες των νόμων για την επικύρωση των ανώμαλων δικαιοπραξιών επί γεωργικών κλήρων και λαμβάνεται μέριμνα, για τον μη υπολογισμό κεφαλαιοποιημένων τόκων σε βάρος των κληρούχων, που αποκαταστάθηκαν μέχρι το 2003, ώστε να μην είναι αδικημένοι σε σχέση με τους άλλους κληρούχους.

- Καθίσταται δυνατή η κάλυψη από τον Προϋπολογισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και των δαπανών που προκύπτουν από την ανάθεση εργασιών αναδασμού και μελετών περιβαλλοντικών όρων σε ιδιωτικά τεχνικά και άλλα μελετητικά γραφεία.

«Η ολοκλήρωση των αναδασμών υπολογίζεται ότι θα επιφέρει μείωση του κόστους παραγωγής μέχρι και 20% και για το λόγο αυτό αποφασίσαμε την επιτάχυνση του προγράμματος των αναδασμών και δίνουμε προτεραιότητα στην εκτέλεσή τους, θέτοντας ως στόχο μέσα στην επόμενη τετραετία την πραγματοποίηση αναδασμών 1.000.000 στρεμμάτων, ενώ κατά μέσο όρο στην οκταετία 1996-2003 ολοκληρώθηκαν μόλις 70.000 στρέμματα ανά έτος», σχολίασε ο ο Υφυπουργός.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα