Χρηματιστήρια: Ευφορία σε όλον τον κόσμο ελέω εμπορικού πολέμου και Brexit

Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019 20:33
UPD:20:44
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Τα ελπιδοφόρα μηνύματα από το μέτωπο του εμπορικού πολέμου και το Brexit διατήρησαν το θετικό κλίμα στα χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να προτιμούν σαφέστατα τις μετοχές που εμπεριέχουν μεγαλύτερο ρίσκο από την ασφάλεια των κρατικών ομολόγων.

Δημοσίευμα των New York Times ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τραμπ προτίθεται να εκδώσει ειδικές άδειες με τις οποίες οι αμερικανικές εταιρείες θα μπορούν να προμηθεύουν με προϊόντα «μη ευαίσθητα» τη Huawei, ενώ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο Λευκός Οίκος επιδιώκει να συνάψει νομισματική συμφωνία με την Κίνα, αναστέλλοντας παράλληλα και την επικείμενη αύξηση των δασμών από 25% σε 30%.

Οι αναφορές αυτές δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να κυλήσει ομαλά η συνεδρίαση στη Wall Street, με τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου να ξεχωρίζουν και να οδηγούν τους τρεις βασικούς δείκτες σε κέρδη.

Στην Ευρώπη, οι δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, και του Ιρλανδού ομολόγου του, Λίο Βαράντκαρ, μετά τη συνάντηση που είχαν, με τις οποίες υποστήριξαν πως είναι ορατό το ενδεχόμενο για ένα Brexit χωρίς παρατράγουδα, έδωσαν επιπλέον κίνητρο στους επενδυτές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,65% και τους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας, των τραπεζών και των πρώτων υλών να «ανθίζουν», καταγράφοντας κέρδη άνω του 2%.

Η μετοχή του ομίλου πολυτελών ενδυμάτων και ειδών LVMH σημείωσε ανοδικό ράλι 5,56%, μετά τις προβλέψεις για ισχυρές πωλήσεις μέσα στο 2019, στέλνοντας και το χρηματιστήριο του Παρισιού 1,27% υψηλότερα.

Κέρδη κατέγραψαν και τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη (0,58%), Λονδίνο (0,28%) και Μιλάνο (1,03%).

Στην Ασία, τα δημοσιεύματα του Bloomberg και των New York Times έδωσαν το παράγγελμα στις ασιατικές μετοχές να «ανοίξουν βήμα» και να περάσουν σε θετικό έδαφος.

Το χρηματιστήριο της Σανγκάης παρουσίασε την καλύτερη επίδοση (+0,78%), κινούμενο ανοδικά για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, ενώ πιο κάτω, με κέρδη 0,45%, ακολούθησε το χρηματιστήριο του Τόκιο.

Άνοδο 0,10% κατέγραψε το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ενώ αυτό της Σεούλ «λοξοδρόμησε», υποχωρώντας 0,88%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα