Στη θυγατρική της, Σωληνουργεία Κορίνθου, ανατέθηκε η προμήθεια των σωλήνων που θα απαιτηθούν για το έργο κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας, από την κοινοπραξία ICGB AD, ανακοίνωσε η Cenergy Holdings SA.
Η σύμβαση προμήθειας των σωλήνων για τον αγωγό μήκους 187 χλμ θα εκτελεστεί σε μια περίοδο 12 μηνών, καθώς οι πρώτες παραδόσεις θα ξεκινήσουν τέσσερις μήνες από την έναρξη της σύμβασης. Οι υψηλές προδιαγραφές παραγωγής και ποιότητας διασφαλίζουν ότι ο αγωγός πληροί τα υψηλότερα κριτήρια ασφάλειας και τις βέλτιστες πρακτικές μηχανολογικού σχεδιασμού. Η συνολική αξία της σύμβασης προμήθειας ανέρχεται στα 58,2 εκατ. ευρώ.
Οι σωλήνες χάλυβα διαμέτρου 32 ιντσών (812 χιλ.) θα παραχθούν κατά τη χρονική περίοδο 2019-2020 στη μονάδα παραγωγής της εταιρείας Σωληνουργεία Κορίνθου στη Θίσβη Βοιωτίας. Το αντικείμενο της προμήθειας περιλαμβάνει επίσης την εξωτερική αντιδιαβρωτική επένδυση πολυαιθυλενίου τριών στρώσεων (3LPE) και εσωτερική εποξική βαφή, οι οποίες θα εφαρμοστούν στην ιδία εγκατάσταση με την παραγωγή του σωλήνα.
Η ανάπτυξη, χρηματοδότηση και κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου IGB γίνεται με ευθύνη της κοινοπραξίας ICGB AD, που θα είναι και ο κύριος του αγωγού.
Η κοινοπραξία ICGB AD συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2011, σύμφωνα με το βουλγαρικό δίκαιο, από την κρατική βουλγαρική εταιρεία Bulgarian Energy Holding EAD και την ελληνική εταιρεία ΥΑΦΑ Ποσειδών Α.Ε. (50% ΔΕΠΑ και 50% Edison), με ποσοστό συμμετοχής 50% για καθένα μέτοχο.
Το έργο ICGB συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Πρόγραμμα Ανάκαμψης (ΕΕΠΑ).
Σε ανακοίνωσή της, η ΔΕΠΑ κάνει λόγο για ένα έργο που δημιουργεί νέες προοπτικές, τόσο για την εταιρεία, όσο και για την αγορά φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Το έργο, αφενός διαφοροποιεί το ενεργειακό μείγμα της Βουλγαρίας σε ανταγωνιστικό κόστος, αφετέρου αποτελεί ένα νέο πεδίο για την ελληνική αγορά φυσικού αερίου, καταδεικνύοντας τον στρατηγικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στο πεδίο της προμήθειας φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» τονίζει.
Επιπλέον, σημειώνει πως «μέσω του αγωγού IGB, θα διασυνδεθεί το δίκτυο φυσικού αερίου της Ελλάδας με εκείνο της Βουλγαρίας και των άλλων βαλκανικών χωρών, εμμέσως δε με τις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Ουγγαρίας, Αυστρίας, Ουκρανίας). Ο αγωγός έχει σημείο εκκίνησης την Κομοτηνή και κατάληξη στην πόλη Στάρα Ζαγκόρα της Βουλγαρίας, συνδέοντας έτσι το ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου με το βουλγαρικό. Στην περιοχή της Κομοτηνής επίσης, προβλέπεται η διασύνδεση με τον αγωγό ΤΑP».
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, δήλωσε πως «η διασύνδεση με τη Βουλγαρία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, που δημιουργεί νέες προοπτικές όσον αφορά στην ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια της ευρύτερης περιοχής. Όραμά μας είναι να συμβάλλουμε αποφασιστικά στη διεύρυνση των επενδυτικών οριζόντων και τον πολλαπλασιασμό των επιχειρηματικών ευκαιριών σε όλο το φάσμα των ενεργειακών δραστηριοτήτων, εντός και εκτός Ελλάδος, καθώς είναι ουσιώδης η δημιουργία προϋποθέσεων για την τροφοδοσία της αγοράς με ασφάλεια, σε ανταγωνιστικά επίπεδα και σε διαχρονική βάση».