Ομόλογα: Εμπορικός πόλεμος και Brexit έδωσαν ώθηση στις αποδόσεις

Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019 19:30
UPD:19:34
REUTERS/PETER NICHOLLS

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη επιδόθηκαν σε μίνι ανοδικό ράλι σκαρφαλώνοντας σε υψηλών τριών εβδομάδων, μετά την αισιοδοξία που ανέτειλε από το εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ – Κίνας, αλλά και τις δηλώσεις των πρωθυπουργών της Βρετανίας και της Ιρλανδίας με τις οποίες υποστήριξαν ότι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι θα υπάρξει μία ομαλή κατάληξη αναφορικά με το Brexit.

Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 7 έως 8 μονάδες βάσης, με το γερμανικό και το ιταλικό να κάνουν άλμα 10 μονάδων βάσεως.

Παρά τη γενικευμένη ανοδική τάση οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι χρέους για άλλη μία συνεδρίαση αντιστάθηκαν, με τις αποδόσεις τους ως επί το πλείστον να παραμένουν στα ίδια επίπεδα με τη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Όπως επισήμαναν οι αναλυτές οι καλές ειδήσεις λαμβάνονται ως ευκαιρία από τους επενδυτές να αποκομίσουν κέρδη προτού επανεμφανιστούν στην αγορά ομολόγων, αποσκοπώντας σε περαιτέρω κέρδη εκμεταλλευόμενοι τη μείωση των τιμών τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times η κυβέρνηση Τραμπ σύντομα θα εκδώσει άδειες που θα επιτρέπουν στις αμερικανικές εταιρείες να προμηθεύουν «μη ευαίσθητα» προϊόντα την κινεζική Huawei, ενώ δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον προτίθεται να προτείνει νομισματική συμφωνία στην Κίνα σχετικά με τη χειραγώγηση γουάν.

Στο μεταξύ από το μέτωπο του Brexit, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Ιρλανδός ομόλογός του, Λίο Βαράντκαρ, μετά τη συνάντηση που είχαν δήλωσαν πως βλέπουν πιθανή μία ομαλή αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού κρατικού ομολόγου ανέβηκε στο -0,48%%, ενώ αυτή του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 1,07%.

Στην ΗΔΑΤ στη συνεδρίαση καταγράφηκε έντονη κινητικότητα καθώς ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 47 εκατ. ευρώ.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με εξαίρεση τη δεκαετία που ανέβηκε στο 1,43% από 1,41%.

Όπως αναφέρει το Reuters η πώληση των τρίμηνων εντόκων γραμματίων από την χώρα μας την Τετάρτη με αρνητικό επιτόκιο για πρώτη φορά στα χρονικά, αποτελεί αδιάσειστη απόδειξη ότι η προτίμηση των επενδυτών για αρνητικό χρέος παραμένει σε υψηλό επίπεδο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα