ΕΒΖ: Η κλεψύδρα με τη ζάχαρη μετράει αντίστροφα

Κατατέθηκαν 3 προσφορές για τη μίσθωση των εργοστασίων της ΕΒΖ σε Ημαθία και Σέρρες
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019 16:59
UPD:17:00
Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Χατζηλίδη

Τρεις ήταν τελικά οι προσφορές που κατατέθηκαν για τη μίσθωση των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ, σε Πλατύ Ημαθίας και Σέρρες, κατά τη χθεσινή καταληκτική προθεσμία του διαγωνισμού-εξπρές που προκήρυξε μία εβδομάδα πριν η εταιρεία, σε ύστατη προσπάθεια να σωθεί η φετινή παραγωγή των 18.000 στρεμμάτων ζαχαροτεύτλων.

Συγκεκριμένα, οι προσφορές κατατέθηκαν από τη Royal Sugar του Χρήστου Καραθανάση, την Innovation Brain του Λούκας Φέκερ και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΒΖ, Νίκο Παπαϊωάννου, οι προσφορές θα ανοίξουν στις αμέσως επόμενες μέρες, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα και τα περιθώρια για την ολοκλήρωση της φετινής καμπάνιας εξαντλούνται. Ήδη οι ενδιαφερόμενοι, μαζί με τα νομιμοποιητικά έγγραφα, έχουν καταθέσει και τις οικονομικές προσφορές και έτσι εκτιμάται ότι οι διαδικασίες θα τελειώσουν το συντομότερο δυνατό. Μάλιστα, ο κ. Παπαϊωάννου υποστήριξε ότι η διοίκηση της ΕΒΖ είχε ήδη από το καλοκαίρι βάλει στο τραπέζι το ζήτημα της μίσθωσης των εργοστασίων, ωστόσο οι διαδικασίες δεν προχώρησαν διότι δεν υπήρξε άμεση ανταπόκριση από την πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς.

Συντήρηση

Σημειώνεται ότι η πρόσκληση ενδιαφέροντος απευθυνόταν αποκλειστικά και μόνο σε μισθωτές, που θα χρησιμοποιήσουν τις μονάδες της ΕΒΖ για παραγωγή, τυποποίηση και αποθήκευση ζάχαρης, ξεκινώντας από τη φετινή καμπάνια και για χρονικό διάστημα 28 μηνών. Στους χρόνους που πρέπει να συνυπολογιστούν πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το εργοστάσιο των Σερρών παραμένει ανενεργό τα τελευταία χρόνια, ενώ το εργοστάσιο στο Πλατύ είναι ασυντήρητο και χρειάζεται χρειάζεται συντήρηση 40-45 ημερών.

Υπενθυμίζεται ότι το αργότερο στις 23 Οκτωβρίου αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για την υπαγωγή της ΕΒΖ στο άρθρο 106 της προπτωχευτικής διαδικασίας, βάσει του σχεδίου που εκπόνησε η Τράπεζα Πειραιώς, διαδικασία που, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, σε πρώτη φάση θα αφορά τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας αλλά, μετά την πάροδο των 28 μηνών, και τα δύο εργοστάσια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα