Πρόταση οδηγίας για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής άσκησης των δικαιωμάτων των μετόχων εταιρειών εισηγμένων στο χρηματιστήριο, μέσω της θέσπισης ελάχιστων προτύπων, υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η προτεινόμενη οδηγία επιδιώκει να εξασφαλίσει ότι οι μέτοχοι, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους στην Ε.Ε., έχουν έγκαιρη πρόσβαση σε πλήρη πληροφόρηση και απλά μέσα για την άσκηση ορισμένων δικαιωμάτων –κυρίως δικαιωμάτων ψήφου– εξ αποστάσεως.
Κατά μέσο όρο, περίπου το ένα τρίτο από το μετοχικό κεφάλαιο των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών στην Ε.Ε. ανήκει σε μη μόνιμους κατοίκους. Τα βασικά εμπόδια στην άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου που αντιμετωπίζονται από τους μη μόνιμους κατοίκους μετόχους συμπεριλαμβάνουν τη δέσμευση των μετοχών, ανεπαρκή ή καθυστερημένη πρόσβαση στις πληροφορίες και υπερβολικά επαχθείς αξιώσεις για την εξ αποστάσεως ψήφο.
Δύο δημόσιες διαβουλεύσεις ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο 2004 και το Μάιο του 2005. Οι συμμετέχοντες και στις δύο διαβουλεύσεις υποστήριξαν τη θέσπιση ελάχιστων προτύπων σε κοινοτικό επίπεδο για τη διοργάνωση των γενικών συνελεύσεων και την άσκηση των δικαιωμάτων των μετόχων. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης διαβούλευσης διατίθενται στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: http://europa.eu.int/comm/internal_market/company/shareholders/index_en.htm
Η Επιτροπή αφού πραγματοποίησε εκτεταμένη αξιολόγηση αντικτύπου προτείνει τα ακόλουθα ελάχιστα πρότυπα τα οποία θα εξαλείψουν τα κύρια εμπόδια στην διαδικασία διασυνοριακής ψήφου και θα ενισχύσουν ορισμένα άλλα δικαιώματα των μετόχων:
- Οι Γενικές Συνελεύσεις θα συγκαλούνται με προειδοποίηση τουλάχιστον ενός μηνός. Όλες οι σχετικές πληροφορίες θα πρέπει να είναι διαθέσιμες το αργότερο αυτήν την ημερομηνία και να αποστέλλονται στον ιστοτόπο του εκδότη. Η αναγγελία της συνέλευσης θα πρέπει να περιλαμβάνει κάθε απαραίτητη πληροφορία.
- Η δέσμευση πρέπει να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από ένα σύστημα καταγραφής το οποίο θα πρέπει να καταρτίζεται το αργότερο τριάντα ημέρες πριν από τη συνέλευση.
- Το δικαίωμα υποβολής ερωτήσεων θα πρέπει να παρέχεται σε μη μόνιμους κατοίκους. Τα ανώτατα κατώφλια μετοχών για να επωφελούνται από το δικαίωμα υποβολής ψηφισμάτων δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 5% για να παρασχεθεί το συγκεκριμένο δικαίωμα σε μεγαλύτερο αριθμό μετόχων διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την τάξη των Γενικών Συνελεύσεων.
- Η ψήφος μέσω πληρεξουσίου δεν πρέπει να υπόκειται σε υπερβολικές διοικητικές αξιώσεις ούτε να περιορίζεται αδικαιολόγητα. Οι μέτοχοι πρέπει να έχουν επιλογή μεθόδων ψήφου εξ αποστάσεως.
- Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας πρέπει να διατίθενται σε όλους τους μετόχους και να αποστέλλονται στον ιστοτόπο του εκδότη.
Σε δηλώσεις του για την πρόταση οδηγίας ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών Τσάρλι Μακρίβι ανέφερε τα εξής: «Οι μέτοχοι χρειάζεται να είναι σε θέση να λαμβάνουν εγκαίρως τις σχετικές πληροφορίες και να ψηφίζουν χωρίς να αντιμετωπίζουν περιττά εμπόδια, οπουδήποτε ευρίσκονται στην Ε.Ε.. Σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορούν να ασκήσουν την επιρροή τους ορθά και να εξασφαλίσουν ότι η διαχείριση δρα προς όφελός τους. Οι προτάσεις μας θα θεσπίσουν σειρά βασικών ελάχιστων προτύπων προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος με τη χρήση σύγχρονης, αξιόπιστης τεχνολογίας. Όλα αυτά θα συντελέσουν στην ενίσχυση του ρόλου των μετόχων και την επέκταση των επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».