J&J: Ένορκοι επιδίκασαν αποζημίωση 8,8 δισ. δολ. για αγωγή κατά του Risperdal

Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019 10:47
UPD:10:55
REUTERS/Mike Blake

Το σώμα των ενόρκων σε δικαστήριο της Φιλαδέλφειας έδωσε εντολή στην Johnson & Johnson να καταβάλλει αποζημίωση ύψους 8 δισ. δολαρίων σε άνδρα από το Μέριλαντ, ο οποίος κατήγγειλε ότι η χρήση του αντιψυχωτικού Risperdal ως παιδί του προκάλεσε γυναικομαστία. 

Πρόκειται για την υψηλότερη αποζημίωση που έχει μέχρι στιγμής επιδικαστεί μεταξύ των 13.000 αγωγών κατά της J&J για την πρόκληση γυναικομαστίας από τη χρήση του Risperdal.  Σύμφωνα με τους ενάγοντες η εταιρεία γνώριζε για την παρενέργεια αυτή, αλλά υποβάθμιζε τον κίνδυνο για την εμφάνισή της στους γιατρούς. 

Δεν είναι η μόνη δικαστική περιπέτεια, που έχει να αντιμετωπίσει η J&J. Τον Αύγουστο δικαστήριο της Οκλαχόμα την κάλεσε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 572 εκατ. δολαρίων για τη συμμετοχή της στην κρίση των οπιοειδών. Πέρυσι ένορκοι έκριναν ότι θα πρέπει να πληρώσει 4,69 δισ. δολάρια σε αποζημιώσεις προς 22 γυναίκες και τις οικογένειές τους, που κατήγγειλαν πρόκληση καρκίνου των ωοθηκών από τη χρήση της βρεφικής πούδρας της εταιρείας. 

Σημειώνεται ότι το Risperdal, το οποίο χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις σχιζοφρένειας, διπολικής διαταραχής και συμπτωμάτων του αυτισμού, ήταν από τα φάρμακα της J&J με τις υψηλότερες πωλήσεις πριν η εταιρεία χάσει την αποκλειστική πατέντα το 2008. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα