Στη σκιά των σινο-αμερικανικών εντάσεων οι διεθνείς αγορές

Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019 10:22
UPD:10:37
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Σε τροχιά πτώσης βρίσκεται για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση το πετρέλαιο, ενώ υπό πίεση είναι και οι μετοχές, καθώς κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, λίγο πριν οι εκπρόσωποι των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μία συμφωνία.

Η Ουάσιγκτον επιλέγει την τακτική της πίεσης, ενόψει των συνομιλιών και το Πεκίνο επιλέγει να απαντήσει με διαρροές περί απροθυμίας για μία ευρείας κλίμακας συμφωνία, πιστεύοντας ότι μπορεί να «στριμώξει» τον Ντόναλντ Τραμπ εξαιτίας των πολιτικών πιέσεων, που δέχεται στη χώρα του. Η στρατηγική και των δύο είναι μάλλον συνταγή καταστροφής προειδοποιούν αναλυτές. 

Η τιμή του μπρεντ υποχωρεί υπό αυτές τις συνθήκες στα 58 δολάρια το βαρέλι, ενώ και του αμερικανικού αργού καταγράφει ελαφρά πτώση στα 52,51 δολάρια, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την «όρεξη» των δύο κορυφαίων καταναλωτών ενέργειας του πλανήτη, την ώρα μάλιστα που η ΙΕΑ προβλέπει ότι η αμερικανική παραγωγή αργού θα αυξηθεί το 2019 κατά 1,27 εκατ. βαρέλια ημερησίως στα επίπεδα ρεκόρ των 12,26 εκατ. βαρελιών ημερησίως. 

Στο πεδίο των μετοχών τα ταμπλό στις περισσότερες αγορές της Ασίας έδειξαν κόκκινο. Ο Nikkei 225 στο Τόκιο υποχωρεί 0,6% και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση 0,8%. Στο -0,7% και ο S&P/ASX 200 στο Σίντνεϊ. Από την άλλη ο Σύνθετος Δείκτης στην Σανγκάη αν και νωρίτερα ήταν στο κόκκινο, στις 10:20 πμ ώρα Ελλάδος ανακάμπτει περίπου 0,25%, χάρη σε προσδοκίες ότι το Πεκίνο, μετά και την όξυνση της αντιπαράθεσης με την Ουάσιγκτον, θα προωθήσει ένα δυναμικό σχέδιο τόνωσης της οικονομίας. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα