Τα σύννεφα του εμπορικου πολέμου και του Brexit σκορπίστηκαν και πάλι πάνω από τα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με αποτέλεσμα να ασκηθούν πτωτικές πιέσεις στις μετοχές.
Συγκεκριμένα, οι ελπίδες για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας εξανεμίστηκαν καθώς δημοσιεύματα θέλουν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προσπαθεί να περιορίσει τη ροή κεφαλαίου προς την Κίνα, ενώ την ίδια στιγμή η Ουάσιγκτον συμπεριέλαβε στη «μαύρη λίστα» της και νέες κινεζικές επιχειρήσεις από τον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης.
Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των αμερικανικών εταιρειών τεχνολογικού εξοπλισμού με το δείκτη ημιαγωγών της Φιλαδέλφεια να καταγράφει απώλειες άνω του 2,5%. «Βαρίδι» για το Dow Jones έγινε η μετοχή της Boeing με πτώση 1,6%, μετά από δημοσίευμα ότι ΗΠΑ και Ευρώπη θα καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες για επανάληψη των πτήσεων του 737 ΜΑΧ, που έχει καθηλωθεί στο έδαφος από τις αρχές του 2019.
Ωστόσο, παρά τις απώλειες, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street κινούνταν πάνω από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας, όταν η συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ προκάλεσε φόβους για επικείμενη ύφεση.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 1,1%.
Ολοι οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ευρώπης βρέθηκαν στο «κόκκινο» και παρότι οι περισσότερες από τις μεγάλες αγορές παρουσίασαν απώλειες άνω του 1%, η πτώση του δείκτη FTSE 100 στο Λονδίνο περιορίστηκε στο 0,8% καθώς οι εξαγωγικοί όμιλοι επωφελήθηκαν από την πτώση της στερλίνας.
Στην Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχώρησε 1,1%, καθώς η απρόσμενη άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία τον Αύγουστο δεν κατάφερε να προσφέρει σημαντική ανάσα στους φόβους για ύφεση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
Σημαντική πτώση, 5,5%, κατέγραψε η μετοχή του ομίλου διαχείρισης του χρηματιστηρίου του Λονδίνου (LSE) από τη στιγμή που το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ (HKEX) απέσυρε την προσφορά του για την εξαγορά του LSE.