Χρηματιστήρια: Ξεκίνημα εβδομάδας με κέρδη στην Ευρώπη, απώλειες στη Wall Street

Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2019 20:33
UPD:20:40
EPA/ARNE DEDERT

Του Γιάννη Παγκαλιά

[email protected]

Το νέο κύμα αβεβαιότητας που αναδύθηκε για άλλη μία φορά από το μέτωπο του εμπορικού πολέμου, δεν επέδρασε με τον ίδιο τρόπο στους επενδυτικούς κύκλους στις 2 πλευρές του Ατλαντικού, με αποτέλεσμα η εκκίνηση της εβδομάδας να είναι διαφορετική για τα χρηματιστήρια.

Το Σαββατοκύριακο υπήρξαν δημοσιεύματα ότι η Κίνα δεν προτίθεται να συνάψει μία εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ με την οποία θα ικανοποιούνται όλα τα αμερικανικά αιτήματα κι ενώ χθες οι διαπραγματευτικές ομάδες των 2 χώρων ξεκίνησαν προκαταρκτικές συνομιλίες που θα κορυφωθούν την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

Τα δημοσιεύματα αυτά επηρέασαν αρνητικά τη Wall Street κι έτσι άλλη μία εβδομάδα ξεκίνησε με οπισθοχώρηση (20:30) για το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Στην Ευρώπη τα νέα απειλητικά πλέον μηνύματα που στέλνουν οι μακροοικονομικοί δείκτες, δεν επηρέασαν τα χρηματιστήρια κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Τα στοιχεία της Sentix για το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρωζώνη ήταν αρκούντως απογοητευτικά, καθώς ο δείκτης για τις 19 χώρες του μπλοκ έκανε βουτιά σε χαμηλό 6 ετών, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τη Γερμανία βούλιαξε σε χαμηλό από τον Ιούλιο του 2009.

Η μετοχή της Bayer ενισχύθηκε 1,36% μετά την ανακοίνωση της γερμανικής εταιρείας ότι το νομοσχέδιο αναφορικά με το φάρμακο Roundup θα καθυστερήσει, βοηθώντας τόσο τον κλάδο της υγείας όσο και αυτόν των χημικών να ξεχωρίσουν.

Ο κλάδος της ενέργειας ήταν επίσης από τους κερδισμένους βρίσκοντας στήριξη από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη (0,70%), Λονδίνο (0,59%), Παρίσι (0,61%) και Μιλάνο (0,85%).

Στην Ασία μία άνευρη συνεδρίαση επιφύλασσαν τα χρηματιστήρια με περιορισμένη κινητικότητα, από τη στιγμή που οι αγορές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ ήταν κλειστές λόγω εθνικών εορτών.

Το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε 0,16% χαμηλότερα, ενώ αυτό της Σεούλ κατάφερε οριακά να κλείσει με θετικό πρόσημο στο +0,05%.

Οι κινεζικές αγορές επιστρέφουν σήμερα στη ενεργό δράση μετά την εβδομαδιαία εθνική αργία για τον εορτασμό των 70 χρόνων από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

 

 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα