Ομόλογα: Υποχώρησαν οι αποδόσεις στην Πορτογαλία μετά τις κάλπες

Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2019 18:32
UPD:21:11
REUTERS/AGUSTIN MARCARIAN

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Mε τα φώτα στραμμένα σε Ελλάδα και Πορτογαλία, αν και για διαφορετικούς λόγους, κινήθηκαν οι αγορές κρατικού χρέους της Ευρωζώνης. Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ανοίγει ξανά την έκδοση του ομολόγου που λήγει τον Μάρτιο του 2029, ενώ στην Πορτογαλία η εκλογή του κεντρο-αριστερού Σοσιαλιστικού Κόμματος έδωσε ανάσα στην αγορά, αφού η χώρα είχε ενωρίτερα κερδίσει την πιστοληπτική της αναβάθμιση από τον οίκο DBRS.

Η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να επωφεληθεί των χαμηλών αποδόσεων στην Ευρωζώνη για να προσελκύσει ρευστότητα στην αγορά κρατικού χρέους της, ανακοίνωσε ότι ανοίγει εκ νέου το 10ετές που εξέδωσε τον Μάρτιο, με την έκδοση να αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα. Η έκδοση του 10ετούς τον Μάρτιο πραγματοποιήθηκε με απόδοση 3,9%, όμως έκτοτε το επιτόκιο έχει διολισθήσει στο 1,36%. Η εν λόγω έκδοση θα είναι η τέταρτη από τον Αύγουστο του 2018, όταν η χώρα μας εξήλθε από το τρίτο μνημόνιο και αποτυπώνει την προσπάθεια της Αθήνας να «διασφαλίσει τη συνεχή παρουσία της στις διεθνείς αγορές ομολόγων», μέσω υψηλής ρευστότητας ομολογιακών εκδόσεων.

Η είδηση αυτή άσκησε κάποιες πιέσεις στις αποδόσεις, οι οποίες «τσίμπησαν» ανοδικά προς το τέλος της συνεδρίασης. Το 10ετές «είδε» την απόδοσή του να κλιμακώνεται οκτώ μονάδες βάσης και να φθάνει το 1,41%, με το spread στις 202 μονάδες βάσης. Πιο συγκρατημένα κινήθηκε η απόδοση του πενταετούς, που έκλεισε στο 1,08%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 22 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι αποδόσεις είθισται να αυξάνονται όταν ανακοινώνεται νέα έκδοση, καθώς οι επενδυτές κάνουν χώρο στα χαρτοφυλάκιά τους για τη νέα προσφορά.

Στην Πορτογαλία, η απόδοση του πενταετούς υποχώρησε τέσσερις μονάδες βάσης, στο -0,27%, μετά τη νίκη των Σοσιαλιστών, παρότι δεν κατάφεραν να κερδίσουν την πλειοψηφία, γεγονός που σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, θα χρειαστεί να διαπραγματευθεί μία νέα συμφωνία με τον έναν ή και με τους δύο ακρο-αριστερούς συμμμάχους του. Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε λιγότερο, κλείνοντας στο 0,14%. Τα πορτογαλικά κρατικά ομόλογα δέχθηκαν στήριγμα και από την απόφαση του οίκου DBRS το βράδυ της Παρασκευής να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας στη βαθμίδα ΒΒΒ.

Αντίθετα, τα περισσότερα από τα υπόλοιπα κρατικά ομόλογα του ευρώ «είδαν» τις αποδόσεις τους να αυξάνονται οριακά, κατά μία μονάδα βάσης, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού να διαμορφώνεται στο -0,58%. Τα νέα αποθαρρυντικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στη Γερμανία δεν άλλαξαν το κλίμα στην αγορά, καθώς φαίνεται ότι τα όποια αρνητικά στοιχεία έχουν ήδη προεξοφληθεί από τους επενδυτές. Οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν περισσότερο του αναμενομένου τον Αύγουστο, λόγω μειωμένης εσωτερικής ζήτησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα