Στα 9,1 δισ. ευρώ η απορρόφηση του Γ' ΚΠΣ μέχρι το Δεκέμβριο

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2006 16:54

Μόλις 9,1 δισ. ευρώ είχαν απορροφηθεί στα τέλη Δεκεμβρίου από το σύνολο των 22,7 δισ ευρώ που διαθέτει η Ε.Ε. στην Ελλάδα το διάστημα 2000-2006, στο πλαίσιο του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ), σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Οικονομίας, Χρήστος Φώλιας.

Όπως προκύπτει από τα εν λόγω στοιχεία, η Eλλάδα θα πρέπει να απορροφήσει το διάστημα 2006-2008 περισσότερα κοινοτικά κονδύλια από ό,τι απορρόφησε τα τελευταία πέντε χρόνια.

Βάσει του κανόνα ν+2, η Ελλάδα δικαιούται δύο επιπλέον χρόνια για την απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων από τη στιγμή της συμβολαιοποίησης ενός έργου -βάσει του οποίου δεσμεύονται οι σχετικοί πόροι.

Όπως ανέφερε ο κ. Φώλιας, παρά τις χαμηλές απορροφήσεις, οι δεσμεύσεις κονδυλίων στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ έχουν ανέλθει στο 62%. «Η προσπάθειά μας είναι να απορροφήσουμε όλο το ποσό έως το 2008. Θέλουμε έως το τέλος του 2006 να έχουμε δεσμεύσει όλους του πόρους», τόνισε ο υφυπουργός και συμπλήρωσε: «Δεν έχουμε καταθέσει αίτημα στην ΕΕ για να μας δοθεί παράταση».

Το συνολικό ποσό που θα επενδυθεί από την Ελλάδα στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ ανέρχεται στα 34,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 22,7 δισ. αφορούν κοινοτική συμμετοχή ενώ τα υπόλοιπα διατίθενται μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα