Χρηματιστήρια: Κλείσιμο της επεισοδιακής εβδομάδας με τον ιδανικότερο τρόπο

Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2019 20:09
UPD:20:13
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Με ένα ισχυρό «ριμπάουντ» φρόντισαν να κλείσουν την εβδομάδα τα χρηματιστήρια, μετά τους τριγμούς που δέχθηκαν σε όλη τη διάρκειά της.

Τα αμερικανικά μακροοικονομικά στοιχεία που τροφοδότησαν με νέες ανησυχίες τις αγορές μέσα στην εβδομάδα, πρωταγωνίστησαν και σήμερα επιδρώντας όμως θετικά στην ψυχολογία των επενδυτών.

Μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, σήμερα δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στη χώρα τον περασμένο μήνα, με το ποσοστό ανεργίας να διαμορφώνεται στο 3,5% το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 χρόνων.

Τα στοιχεία για την ανεργία άλλαξαν την ψυχολογία των επενδυτών που μέσα στην εβδομάδα προβληματίστηκαν τόσο για τις προοπτικές της αμερικανικής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και από το άνοιγμα του καινούργιου εμπορικού μετώπου της Ουάσιγκτον με την Ε.Ε.

Στη Wall Street επικράτησε ιδιαίτερα αισιόδοξο κλίμα με τους 3 βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες ενδοσυνεδριακά να καταγράφουν κέρδη σχεδόν 1%.

Στην Ευρώπη οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά την άνευρη συνεδρίαση της Πέμπτης χθες ενισχύθηκαν αισθητά, οδηγώντας τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600 σε κέρδη 0,73%, όση ακριβώς ήταν και η άνοδος που σημείωσε το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Για τις ευρωπαϊκές μετοχές ολοκληρώθηκε η χειρότερη εβδομάδα περισσότερο του ενός χρόνου.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου προπορεύτηκε των κερδών κλείνοντας ενισχυμένο κατά 1,10%, ακολουθούμενο από αυτό του Παρισιού (+0,95%), ενώ από σχετική απόσταση ακολούθησε το Μιλάνο (+0,75%).

Στην Ασία η αναθάρρηση των επενδυτών σε ΗΠΑ και Ευρώπη κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης δεν ήταν ικανή να αντισταθμίσει την επιφυλακτικότητα που διατηρήθηκε ως επί το πλείστον τις ασιατικές αγορές.

Το χρηματιστήριο του Τόκιο δεν επηρεάστηκε από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και κατάφερε να σημειώσει κέρδη 0,32%, μετά τη βουτιά 2,01% της Πέμπτης, ολοκληρώνοντας την εβδομάδα με απώλειες 2,3%, η χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Αυγούστου.

Αντίθετα πτώση 1,11% κατέγραψε το χρηματιστήριο σε Χονγκ Κονγκ, με αυτό στη Σεούλ να κινείται 0,55% χαμηλότερα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα