Lone Star: Προσέλαβε την Citigroup για πώληση μεριδίου της Korea Exchange

Αξίας 4,9 δισ. δολ.
Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2006 07:54

ΤΗΝ Citigroup Inc. προσέλαβε η Lone Star Funds, η αμερικανική φίρμα επενδύσεων με έδρα το Ντάλας των ΗΠΑ, για την πώληση μερίδιο ελέγχου στην Korea Exchange Bank, αξίας περίπου 4,9 δισ. δολ., μετά την αναρρίχηση της μετοχής στα υψηλότερα επίπεδα πλέον των έξι ετών.

Η Lone Star κατέβαλε 1,4 τρισ. ουόν (1,43 δισ. δολ.) τον Οκτώβριο του 2003 για το 50,5% της Korea Exchange, της πέμπτης σε μέγεθος δανείστριας της Ν. Κορέας, συμφωνώντας να διατηρήσει την επένδυσή της για δύο χρόνια. Η προθεσμία έληξε τον Οκτώβριο.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Korea Exchange, Richard Wacker, ανακοίνωσε την απόφαση στους υπαλλήλους της τράπεζας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εστάλη μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τη δανείστρια της Ν. Κορέας.

Η Lone Star προχωρεί στην πώληση του μεριδίου της στην Korea Exchange μετά από την άνοδο των μετοχών της σε ποσοστό της τάξης του 72% τη χρονιά που πέρασε. Το fund πούλησε μερίδια σε εταιρεία διαχείρισης γηπέδων γκολφ και σε τράπεζα στην Ιαπωνία, όπου το Χρηματιστήριο αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα πέντε ετών.

Η Hana Bank, η Shinhan Financial Group και η Kookmin Bank, οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της Ν. Κορέας, είπαν νωρίτερα ότι ενδιαφέρονται για το μερίδιο της Korea Exchange, της μόνης τράπεζας της χώρας, που ακόμη ελέγχεται από επενδυτικό κεφάλαιο του εξωτερικού. Η τράπεζα, με 313 καταστήματα και περιουσιακά στοιχεία ύψους 73 τρισ. ουόν, ανακοίνωσε ότι το τέταρτο τρίμηνο τα κέρδη της τετραπλασιάστηκαν, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι μετοχές της Korea Exchange, σημείωναν άνοδο 4%, φθάνοντας στα 15.000 ουόν η μία και διαπραγματεύθηκαν 2,1% υψηλότερα στις 12:19 π.μ. στη Σεούλ. Πέρυσι, οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο της τάξης του 62%.

Ο Richard Tesvich, εκπρόσωπος της Citigroup στο Χονγκ Κονγκ, δεν απάντησε στις τηλεφωνικές κλήσεις που δέχθηκε στο κινητό του τηλέφωνο για να σχολιάσει το θέμα. Ο Kim Ji Ho, εκπρόσωπος της Lone Star Funds στη Σεούλ, αρνήθηκε να μιλήσει για τους πιθανούς πλειοδότες απόκτησης του μεριδίου της Korea Exchange.

Το μέγεθος της πώλησης ενδέχεται να αυξηθεί εάν άλλοι μέτοχοι της Korea Exchange συμφωνήσουν να πουλήσουν τα μερίδιά τους.

Η Lone Star κατέχει το 50,5% της Korea Exchange, ακολουθεί με 14,6% η CommerzBank και με 13,87% η Export-Import Bank of Korea, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα της Korea Exchange τον Ιούνιο. Το συνδυασμένο μερίδιο 79% είναι αξίας 7,7 τρισ. ουόν, με βάση την σημερινή τιμή της μετοχής της τράπεζας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα