Posco: Μείωση 68% των κερδών το δ' τρίμηνο εξ αιτίας της Κίνας

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2006 09:40
UPD:09:41

ΜΕΙΩΣΗ σε ποσοστό της τάξης του 68% σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης – περισσότερο απ΄ό,τι αναμενόταν – τα καθαρά κέρδη της πέμπτης σε μέγεθος χαλυβουργία στον κόσμο, Posco, καθώς οι τιμές του ατσαλιού μειώθηκαν και το κόστος του σιδηρομεταλλεύματος και του άνθρακα αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 382 δισ. ουόν (391 εκατ. δολ.) το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, από 1,18 τρισ. ουόν, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας.

Αυτή ήταν η πρώτη μείωση των κερδών από το δεύτερο τρίμηνο του 2002, ενώ τα κέρδη διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των προβλέψεων των 10 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg.

H Mittal Steel Co., η Arcelor SA και η Baoshan Iron & Steel Co., μαζί με την Posco, μειώνουν τις τιμές ή την παραγωγή εξ αιτίας του χάσματος των εξαγωγών από την Κίνα, παραγωγό του 1/3 του ατσαλιού που παράγεται παγκοσμίως. Οι τιμές ατσαλιού υποχώρησαν 35% πέρυσι και ενδέχεται να διευρύνουν την υποχώρησή τους φέτος.

Τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας το τέταρτο τρίμηνο υποχώρησαν 33%, φθάνοντας στο 1,1 τρισ. ουόν και οι πωλήσεις μειώθηκαν 7%, φθάνοντας στα 5,2 τρισ. ουόν, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Posco.

Οι μετοχές της τρίτης μεγαλύτερης χαλυβουργίας της Ασίας, σημείωσαν άνοδο 8% το 2005, έναντι ανόδου 67% των μετοχών της Nippon Steel Corp. και της ανόδου 35% των μετοχών της JFE Holdings Inc. Ο δείκτης Kospi στο Χρηματιστήριο της Σεούλ, ο οποίος αναρριχήθηκε κάποιες φορές σε επίπεδα ρεκόρ το 2005, σημείωσε πέρυσι συνολικά άνοδο 54%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα