Από την έντυπη έκδοση
Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Μπορεί οι διαδικασίες να προχωρούν γρήγορα όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο για το APS (Αsset Protection Sheme), όμως το κυβερνητικό επιτελείο έχει μπροστά του ένα δύσκολο και περίτεχνο έργο με θέματα που μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν φαίνεται να έχουν κριθεί.
Η χθεσινή συνάντηση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, στελεχών του πρωθυπουργικού γραφείου και των CEOs των τραπεζών πραγματοποιήθηκε για να αποσαφηνίσει κυρίως τις ανησυχίες των τραπεζιτών για τη λειτουργία του σχήματος.
Οι τράπεζες θέλουν να γνωρίζουν τη βιωσιμότητα ή όχι του συγκεκριμένου σχήματος και κάθε μία έχει διαφορετικές ανάγκες που επιθυμεί να καλύψει μέσα από το APS. Το APS, στο οποίο θα εισέλθουν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, θα είναι βιώσιμο μόνον αν απομοχλεύσει τους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων και οδηγήσει στο τέλος και μετά την κρατική εγγύηση σε μηδενική στάθμιση των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Σε άλλη περίπτωση, οι τράπεζες θα έχουν πραγματοποιήσει μία τυπική τιτλοποίηση από τις δεκάδες που πραγματοποιούν το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Επενδυτική βαθμίδα
Εν προκειμένω μόνον στην περίπτωση της μηδενικής στάθμισης το σχήμα θα χρησιμοποιηθεί από τις τράπεζες, σημείωναν κύκλοι που γνωρίζουν τη λειτουργία του σχήματος. Ο κίνδυνος να μη γίνει μαζική χρήση του APS απορρέει από το γεγονός πως η χώρα δεν διαθέτει την επενδυτική βαθμίδα. Η Ιταλία αντιθέτως διέθετε το λεγόμενο investment grade και κατά συνέπεια το σχήμα που υιοθέτησε η γειτονική χώρα επέτρεψε στις τράπεζές της να απομοχλεύσουν πλήρως τον ισολογισμό τους, μηδενίζοντας τη στάθμιση των κόκκινων δανείων που κατέληξαν στο ιταλικό APS.
Στη χθεσινή συνάντηση μετείχαν οι τέσσερις CEOs των συστημικών τραπεζών, Παύλος Μυλωνάς (Εθνική), Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Βασίλης Ψάλτης (Alpha bank) και ο Θεόδωρος Πανταλάκης της Attica Bank.
Επίσης, εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, μετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, ο προϊστάμενος του γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του πρωθυπουργού Δημήτρης Μητρόπουλος και ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.
Επίσης συμμετείχε ο νομικός σύμβουλος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Ιωάννης Μούργελας.
Όπως εξηγούσαν στη «Ν» κύκλοι κοντά στη διαπραγμάτευση, το θέμα της αξίας των εγγυήσεων είναι κάτι που εξαρτάται από την πορεία της οικονομίας και δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά τη συμμετοχή ή όχι των τραπεζών. Ωστόσο, η μηδενική στάθμιση της εγγύησης είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του σχήματος. Κάτι τέτοιο στην παρούσα συγκυρία, χωρίς επενδυτική βαθμίδα, είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Επομένως θα πρέπει να υπάρξει μια σχετική πρόβλεψη που θα φέρει τις ελληνικές τράπεζες πιο κοντά στη μηδενική στάθμιση και η οποία σίγουρα θα εφαρμοστεί όταν η χώρα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.
Οι εξελίξεις ωστόσο για την ενεργοποίηση του σχεδίου επιχειρείται να είναι τάχιστες καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η προετοιμασία του εφαρμοστικού νόμου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις προσεχείς τρεις εβδομάδες.
10 δισ. οι εγγυήσεις
Από όσα μέχρις στιγμής έχουν δει το φως της δημοσιότητας οι εγγυήσεις του APS αναμένεται να είναι ύψους 10 δισ. ευρώ, ενώ περίπου σε 2% ετησίως προσδιορίζεται το κόστος των εγγυήσεων για τις 4 συστημικές τράπεζες.
Κάποιες τράπεζες θέτουν το θέμα κατά πόσον οι ισολογισμοί τους θα επιβαρυνθούν με το σύνολο του κόστους των εγγυήσεων για όσα χρόνια θα διαρκέσει η απόσβεση του χαρτοφυλακίου NPEs το οποίο θα εισφερθεί στο σχήμα, εκτιμώντας πως σε μια τέτοια περίπτωση οι συνθήκες δυσκολεύουν περαιτέρω.
Στον βαθμό που η απομόχλευση δεν είναι πλήρης το βάρος των εγγυήσεων είναι διαφορετικό, σημείωναν παράγοντες που είναι γνώστες της διαδικασίας.
Στήριξη του σχεδίου από Μ. Ντράγκι
Το σχέδιο του APS υποστηρίχθηκε ρητά προχθές από τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι όταν αυτός συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρόντων του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού, αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργου Ζαββού, του προϊσταμένου του γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του πρωθυπουργού Δημήτρη Μητρόπουλου και του προϊσταμένου του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη.