Τόκυο: Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2001 η διαθεσιμότητα γραφείων

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2006 12:16

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε ο αριθμός των διαθέσιμων γραφείων στο Τόκυο τον περασμένο μήνα και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2001, καθώς η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται, σύμφωνα με την έκθεση της Miki Shoji Co., εταιρείας real estate.

Ο δείκτης διαθεσιμότητας στις πέντε κύριες εμπορικές περιφέρειες του Τόκυο, την Chiyoda, την Chuo, την Minato, την Shinjuku και την Shibuya υποχώρησε στο 4,22% τον Δεκέμβριο, από 4,28% που ήταν τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας.

«Η ζήτηση για χώρο γραφείο είναι πιθανό να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο, καθώς η ζήτηση από μεσαίου μεγέθους εταιρείες εμφανίζεται ισχυρή», αναφέρεται στην έκθεση της Miki Shoji. «Η προμήθεια χώρου γραφείων φέτος θα αυξηθεί κατά 30% σε σύγκριση με το 2005».

Οι εταιρείες μετακομίζουν σε νέα γραφεία, καθώς η εμπιστοσύνη για δαπάνες αυξάνεται. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη, αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα μέσα σε ένα έτος το τελευταίο τρίμηνο και οι εταιρείες σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους με ταχύτερο ρυθμό, από το 1990, σύμφωνα με έκθεση της Bank of Japan στις 14 Δεκεμβρίου.

Η οικονομία της Ιαπωνίας εκτιμάται ότι αναπτύχθηκε κατά 2,5% το 2005, ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές τον Δεκέμβριο.

Η προμήθεια χώρου νέων γραφείων, υποχώρησε κατά το ήμισυ, στα 14.281 τ.μ., έως και τον Δεκέμβριο του 2005.

Ο δείκτης διαθεσιμότητας είναι ο χαμηλότερος από τον Δεκέμβριο του 2001, όταν είχε υποχωρήσει στο 4,03%, σύμφωνα με την έκθεση.

Τα ενοίκια στο Τόκυο, την πιο ακριβή πόλη στον κόσμο, μετά το Λονδίνο, ενδέχεται να αυξηθούν κατά περίπου 10% φέτος, σύμφωνα με την Colliers Halifax, μεσίτριας ακινήτων στο Τόκυο.

Κατά μέσον όρο τα ενοίκια τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν στα 17.844 γιέν (156 δολ.) ανά 3,3 τ.μ., από 17.802 γιέν τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την έκθεση της Miki Shoji, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω του υπουργείου Γης, Υποδομών και Μεταφορών της χώρας.

Τα ενοίκια γραφείων στο κεντρικό Τόκυο ήταν 131,10 δολ. το τετραγωνικό πόδι, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Αύγουστο από την CB Richard Ellis. Το κόστος, είναι μόλις το δεύτερο ακριβότερο μετά το Λονδίνο, για το οποίο η έκθεση ανέφερε ότι ήταν 178,67 δολ. το τετραγωνικό πόδι.

Η προοπτική της αύξησης των ενοικίων και της ζήτησης, οδήγησαν ανοδικά τις 46 μετοχές των εταιρειών που αποτελούν τον Topix Real Estate Index, καθιστώντας τον δείκτη με τις καλύτερες επιδόσεις το τελευταίο τρίμηνο, μεταξύ των 33 κλάδων που αποτελούν τον Τokyo Stock Price Index. Πέρυσι, ο δείκτης του real estate index αναρριχήθηκε σε ποσοστό της τάξης του 96% πέρυσι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα