Πόλεμος δασμών: Ο Τραμπ χαιρετίζει την «ωραία νίκη», οι αγορές αγωνιούν

Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019 17:00
UPD:18:12
REUTERS/CARLOS BARRIA

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έχει αμφισβητηθεί επανειλημμένα από τον Ντόναλντ Τραμπ ως «παρωχημένος» και αρνητικά διακείμενος κατά των ΗΠΑ. Ωστόσο ήταν αυτός που χάρισε στον Αμερικανό πρόεδρο την «ωραία νίκη», όπως χαρακτήρισε την απόφαση να επιτραπεί στην Ουάσιγκτον να επιβάλλει δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα αξίας 7,5 δισ. δολαρίων ως «ποινή» για τις παράνομες ενισχύσεις στην Airbus. Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι με αυτόν αποσπάσουν μία συμφωνία στο εμπορικό μέτωπο από την Ε.Ε. ταχύτερα. Οι ειδικοί προειδοποιούν για σύγκρουση διαρκείας. Και οι επενδυτές ανησυχούν αφού η νέα εμπορική διαμάχη έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία πληθαίνουν τα καμπανάκια της ύφεσης. 

To ποσό των 7,5 δισ. δολαρίων είναι το υψηλότερο που έχει εγκρίνει ποτέ στην ιστορία του ο ΠΟΕ ως αντίποινα από μία χώρα σε παράτυπες πρακτικές άλλης. Η διαμάχη για τις επιδοτήσεις στις αεροναυπηγικές εταιρείες Airbus και Boeing κρατάει 15 χρόνια και η Ε.Ε. περιμένει ανάλογη απόφαση στις αρχές του 2020 από τον ΠΟΕ για δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές ως απάντηση σε παράνομες ενισχύσεις της Boeing. Δεν αποκλείει μάλιστα το ενδεχόμενο να προβεί σε αντίποινα πριν έρθει η απόφαση αυτή, επικαλούμενη παλαιότερες αποφάσεις του οργανισμού. 

Σε κάθε περίπτωση οι Ευρωπαίοι δεν εμφανίζονται έτοιμοι για τις μεγάλες υποχωρήσεις, που απαιτούν οι Αμερικανοί σε κρίσιμους κλάδους όπως τα αγροτικά προϊόντα και τα αυτοκίνητα προκειμένου να πουν το «ναι» σε μία εμπορική συμφωνία και να αποφύγουν την επιβολή των δασμών. Αυτοί θα τεθούν σε ισχύ στις 18 Οκτωβρίου και όπως σχολιάζουν αναλυτές στο CNBC θα παραμείνουν σε εφαρμογή για πολλούς μήνες ακόμη, πλήττοντας την ευρωπαϊκή οικονομία, που φλερτάρει με την ύφεση, αλλά έως έναν βαθμό και τους Αμερικανούς καταναλωτές και επιχειρήσεις. 

Η Ουάσιγκτον αυτή τη φορά πάντως ήταν προσεχτική. Εξαίρεσε από τη λίστα των προϊόντων που μπαίνουν στο στόχαστρο κρίσιμα εξαρτήματα της Airbus, που χρησιμοποιεί αμερικανικό εργοστάσιό της στην Αλαμπάμα για τη συναρμολόγηση των A320, αλλά και είδη πολυτελών αγαθών. Τα αεροσκάφη δεν θα μπορούσαν βέβαια να απουσιάζουν από τη λίστα, αφού αυτή αφορά υποτίθεται τη διαμάχη για τις αεροναυπηγικές επιδοτήσεις.

Τι δουλειά έχουν όμως σε αυτήν το γαλλικό κρασί και τυρί, το σκωτσέτζικο ουίσκι, οι ελιές, το γιαούρτι και το χοιρινό; Οι ΗΠΑ θέλησαν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στους Ευρωπαίους πως είναι τα αγροτικά προϊόντα που τους καίνε. Εξάλλου ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να βρει στηρίγματα για τους Αμερικανούς αγρότες, που ενώ υποσχέθηκε το 2016 να τους προστατεύσει, τους έβαλε στο στόχαστρο του σινο-αμερικανικού πολέμου. Το εισόδημα που χάνουν από τους κινεζικούς δασμούς- αντίποινα σε αμερικανική σόγια, αραβόσιτο και άλλα προϊόντα είναι σημαντικό. 

Το εάν τα 27 μέλη της Ε.Ε. θα λυγίσουν υπό την πίεση ή θα απαντήσουν με το ίδιο νόμισμα μένει να φανεί. Έως τότε στο ραντάρ των επενδυτών βρίσκονται τα αρνητικά σενάρια. Σήμερα,μετά τις χθεσινές μαζικές ρευστοποιήσεις, η εικόνα στην Ευρώπη είναι μεικτή. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο παραμένει στο κόκκινο με πτώση 0,9%, ο CAC 40 στο Παρίσι και ο FTSE MIB στο Μιλάνο ανακάμπτουν ελαφρά και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διατηρείται εν πολλοίς σταθερός. 

Στη Wall Street λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης επικρατεί έντονη νευρικότητα με τους δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq να αμφιταλαντεύονται ανάμεσα σε οριακές απώλειες και κέρδη. 

Oι επενδυτές στρέφονται στα κρατικά ομόλογα και ειδικά σε αυτά της Ευρωζώνης, όπου το 70% φέρει αρνητική απόδοση. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα