ΕΒΖ: Εντονες αντιδράσεις για το «λουκέτο» στο εργοστάσιο της Ξάνθης

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2006 17:07

Σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομίας με αντικείμενο την αξιολόγηση των γενικότερων συνεπειών που προκύπτουν από την κατάσταση στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, που αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας του ζαχαρουργείου Ξάνθης. Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, προβλέπεται η μείωση της τιμής αναφοράς της ζάχαρης κατά 36% σε τέσσερα χρόνια, ενώ κατά την επόμενη περίοδο η συρρίκνωση θα ανέλθει σε 20%.

Κατά αναλογία, βάσει της απόφασης της Ε.Ε. μειώνεται και η ελάχιστη τιμή ζαχαροτεύτλων, ενώ προβλέπεται ετήσια αποσυνδεδεμένη ενίσχυση στους τευτλοπαραγωγούς μέχρι την καλλιεργητική περίοδο 2014/2015. Επίσης, με την απόφαση της Ε.Ε. προβλέπεται η δημιουργία Ταμείου Αναδιάρθρωσης για την εφάπαξ επιδότηση της ενίσχυσης της ποσόστωσης που αποσύρεται στα εργοστάσια που θα κλείσουν, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στους τευτλοκαλλιεργητές και τους εργαζόμενους και για την απαραίτητη περιβαλλοντική αποκατάσταση.

Η διοίκηση της ΕΒΖ, στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι «η απόφασή της να περιορίσει την παραγωγή της σε τέσσερα εργοστάσια, σε συνδυασμό με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων, στοχεύει στην επίτευξη ενός κόστους παραγωγής που θα διατηρεί την ανταγωνιστικότητά της, συνεχίζοντας να παράγει την προγραμματισμένη ποσότητα ζάχαρης για την εξυπηρέτηση της εγχώριας αγοράς».

Επιπλέον, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, υποστηρίζει ότι με την έγκαιρη λήψη μέτρων, εξασφαλίζεται η απαραίτητη χρηματοδότηση μέτρων από το Ταμείο Αναδιάρθρωσης της Ε.Ε.

Aποτέλεσμα πιέσεων

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προτίθεται να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Ξάνθης και μάλιστα, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας του σωματείου των εργαζομένων, Ανδρέας Δημητριάδης, "σε περίπτωση που κατακυρωθεί η απόφαση για αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου, θα έχουμε στο πλευρό μας τους εργαζομένους και από τα εργοστάσια σε Σέρρες, Λάρισα, Ορεστιάδα και Πλατύ".

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, "το κλείσιμο του εργοστασίου είναι αποτέλεσμα πιέσεων του μεγαλομετόχου της εταιρείας, της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), η οποία στηριζόμενη σε μελέτη της Delloitte για τη βιωσιμότητα των εργοστασίων της ΕΒΖ, σκοπεύει να προχωρήσει και στην αναστολή των εργοστασίων των Σερρών και της Λάρισας".

Ο κ. Δημητριάδης αποκάλυψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ ζητήθηκε η παραίτηση του προέδρου, Χρήστου Κοσκινά, ενώ άφησε αιχμές για τη διοίκηση της εταιρίας, υπογραμμίζοντας ότι "αντί να προχωρά στην αναστολή των εργοστασίων της, ας περικόψει το διοικητικό προσωπικό, που είναι υπεράριθμό". Επίσης, έκανε λόγο για ανάγκη αναδιάρθρωσης του τμήματος πωλήσεων, το οποίο και χαρακτήρισε αναχρονικό, ενώ τόνισε ότι αντί να κλείσει το εργοστάσιο, θα μπορούσε να προχωρήσει στην παράλληλη λειτουργία βιοκαυσίμων και τεύτλων.

Ο διευθυντής του εργοστασίου της Ξάνθης, Κωνσταντίνος Καπέτης, μεταξύ άλλων, τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους εργαζομένους και ότι δεν θα βρεθούν στο δρόμο, αφού, είτε θα μπορούν να μεταταχθούν, είτε να προχωρήσουν σε εθελουσία έξοδο.

Ψηφίσματα διαμαρτυρίας

Την έντονη διαμαρτυρία τους για την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ να αναστείλει τη λειτουργία του εργοστασίου Ξάνθης, διατυπώνουν με ψηφίσματά τους το Νομαρχιακό Συμβούλιο της περιοχής και όλοι οι φορείς.

Δηλώνουν την ομόφωνη διάθεσή τους να αντιταχθούν δυναμικά σε αυτήν την απόφαση και εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να διεκδικήσουν την ανάπτυξη και απασχόληση στην περιοχή. Επισημαίνουν ότι η απόφαση για λουκέτο στο εργοστάσιο της Ξάνθης έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για συνέχιση και μάλιστα αύξηση της παραγωγής τεύτλων.

Το ψήφισμα κοινοποιήθηκε στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και σε όλο το κυβερνητικό επιτελείο της κυβέρνησης, στους προέδρους των υπόλοιπων κομμάτων, στους Νομάρχες της περιοχής, στον πρόεδρο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ Χρήστο Κοσκινά, στον πρόεδρο της ΑΤΕ Δημήτρη Μηλιάκο και στην ομοσπονδία εργαζομένων της ΕΒΖ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΤΠ



Σχολιασμένα