Ε.Ε.: Επιδότηση 1,4 εκατ. ευρώ για την καλλιέργεια πατάτας σε Ελλάδα και Κύπρο

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2006 17:38

Επιδότηση ύψους 1,4 εκατ. ευρώ για την καλλιέργεια και προώθηση πατάτας από την Ελλάδα και την Κύπρο, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον πλαίσιο του προγράμματος προώθησης ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων στην κοινοτική αγορά. Ο συνολικός προϋπολογισμός του τριετούς προγράμματος για την ελληνική και κυπριακή πατάτα ανέρχεται σε 2,9 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε 25 προγράμματα προώθησης αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στην κοινοτική αγορά, από 14 κράτη-μέλη. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 51 εκατ. ευρώ. Το ύψος της κοινοτικής επιδότησης φτάνει τα 25,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 50% του συνολικού κόστους, ενώ το υπόλοιπο 50% καλύπτεται από τα κράτη-μέλη ή/και από τους εθνικούς αγροτικούς οργανισμούς που υπέβαλαν στην Επιτροπή το πρόγραμμα προώθησης των αγροτικών προϊόντων.

Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, η Επιτροπή έχει εγκρίνει την προώθηση προϊόντων, όπως φρούτα και ελαιόλαδο από την Ιταλία και την Πορτογαλία, τυρί και κρασί από την Ιταλία, κρασί από την Ουγγαρία, λουλούδια και βιολογικά προϊόντα από την Ολλανδία, γάλα από τη Σλοβενία, φυτικό λάδι από την Γαλλία κτλ.

Επίσης, το εν λόγω πρόγραμμα προβλέπει συγκεκριμένες δράσεις προώθησης και διαφήμισης των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων, είτε μέσα από ενημερωτικές εκστρατείες που θα επισημαίνουν την ποιότητα, την ασφάλεια, τη σήμανση και την οικολογική καλλιέργειά των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων, είτε με την συμμετοχή σε εκθέσεις και εκδηλώσεις για αγροτικά προϊόντα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι μέχρι τις 30 Νοεμβρίου κάθε έτους, οι εθνικοί αγροτικοί φορείς μπορούν να υποβάλουν στα κράτη-μέλη τις προτάσεις τους για την προώθηση συγκεκριμένων αγροτικών προϊόντων. Στη συνέχεια οι κρατικές αρχές επιλέγουν τα προγράμματα που θα στείλουν για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της τα αξιολογεί και αποφασίζει για τη χρηματοδότησή τους.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα