Στην 23η θέση μεταξύ των 25 κρατών-μελών της ΕΕ -πάνω μόλις από τη Μάλτα και τη Λεττονία- βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της στην καινοτομία, σύμφωνα με τον πέμπτο ευρωπαϊκό πίνακα επιδόσεων στην καινοτομία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τις πρώτες θέσεις στον εν λόγω πίνακα καταλαμβάνουν η Σουηδία, η Φιλανδία, η Δανία και η Γερμανία, ενώ στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Ελλάδα, η Λετονία και η Μάλτα.
Στον πίνακα αξιολογούνται ειδικότερα μια σειρά από κριτήρια όπως η κατοχύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, τα κίνητρα που δημιουργούνται για καινοτόμες δράσεις, η προώθηση των γνώσεων και το επιχειρηματικό πνεύμα.
Ειδικότερα, βάσει του πέμπτου ευρωπαϊκού πίνακα επιδόσεων στην καινοτομία, τα 25 κράτη-μέλη χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με τις επιδόσεις τους.
- Στην κατηγορία με «τις καλύτερες επιδόσεις στην καινοτομία» περιλαμβάνονται η Φιλανδία, η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία.
- Στην κατηγορία των χωρών που βρίσκονται «κοντά στο μέσο κοινοτικό όρο», περιλαμβάνονται η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Αυστρία και η Ιταλία.
- Στην κατηγορία με τις χώρες μέλη που «καλύπτουν το χαμένο έδαφος», περιλαμβάνονται η Ελλάδα, η Σλοβενία, η Ουγγαρία, η Πορτογαλία, η Τσεχία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Κύπρος και η Μάλτα.
- Τέλος, στην κατηγορία με τις χώρες μέλη που «χάνουν έδαφος», περιλαμβάνονται η Εσθονία, η Ισπανία, η Βουλγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία.
Oσον αφορά το κεφάλαιο που αναφέρεται ειδικότερα στην Ελλάδα, επισημαίνεται ότι η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα μας δεν συνδέεται άμεσα με την καινοτομία, ότι οι δημόσιες δαπάνες στην έρευνα και την τεχνολογία είναι περιορισμένες και ότι οι δαπάνες των επιχειρήσεων στην έρευνα και την τεχνολογία παραμένουν σταθερά σε χαμηλά επίπεδα, της τάξης του 0,2% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο κείμενο, παρά τις συνολικά μέτριες επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα της καινοτομίας αναδεικνύονται ορισμένες ισχυρές πτυχές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι επιδόσεις στην εκπαίδευση των νέων και την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι κοντά στο μέσο κοινοτικό όρο. Επίσης στον τομέα της γνώσης, η Ελλάδα εμφανίζει επιδόσεις άνω του μέσου κοινοτικού όρου με έμφαση στις επενδύσεις από τις επιχειρήσεις για έρευνα και τεχνολογία στα πανεπιστήμια.
Σε ό,τι αφορά τους δείκτες για την καινοτομία και το επιχειρηματικό πνεύμα, η Ελλάδα εμφανίζει, σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, επιδόσεις κάτω από το μέσο κοινοτικό όρο για τη δημιουργία αρχικού κεφαλαίου επιχείρησης, επιδόσεις πάνω από το μέσο κοινοτικό όρο για τις μη τεχνολογικές αλλαγές και κοντά στο μέσο κοινοτικό όρο για δαπάνες στην καινοτομία.
Η κατάταξη με τις επιδόσεις των 25 χωρών μελών στον τομέα της καινοτομίας έχει ως εξής:
1.Σουηδία
2.Φιλανδία
3.Δανία
4.Γερμανία
5.Αυστρία
6.Βέλγιο
7.Μεγάλη Βρετανία
8.Ολλανδία
9.Γαλλία
10.Λουξεμβούργο
11.Ιρλανδία
12.Ιταλία
13. Εσθονία
14.Σλοβενία
15.Ουγγαρία
16.Ισπανία
17. Κύπρος
18.Πορτογαλία
19.Λιθουανία
20.Τσεχία
21.Πολωνία
22.Σλοβακία
23.Ελλάδα
24.Λεττονία
25.Μάλτα