Γερμανία: Θα πει «nein» στον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό;

Το ζητούν τα οικονομικά ινστιτούτα της χώρας- Πώς απαντά ο Σολτς στις ανησυχίες
Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019 06:01
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από τη γερμανική οικονομία. 

Να εγκαταλείψει το δόγμα του ισοσκελισμένου καλούν το Βερολίνο τα οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας, προειδοποιώντας ότι εάν δεν εκδοθεί νέο χρέος και δεν αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες, οι συνθήκες στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία θα επιδεινωθούν περαιτέρω. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απαντά ότι είναι έτοιμο να δράσει, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν βλέπει μία κρίση ανάλογη της περιόδου 2008-09. 

Τα σύννεφα πάνω από το γερμανικό ΑΕΠ, που έχει μεγάλη εξάρτηση από τις εξαγωγές, έχουν πυκνώσει επικίνδυνα. Με την ζήτηση από το εξωτερικό να παραπαίει εν μέσω εμπορικών αντιπαραθέσεων, γεωπολιτικών εντάσεων και αβεβαιότητας, ο μεταποιητικός κλάδος έχει παγιδευθεί σε μία βαθιά, πολύμηνη ύφεση.

Η εικόνα του είναι η χειρότερη εδώ και μία δεκαετία. Το «βαρίδι» αυτό είχε ως αποτέλεσμα το γερμανικό ΑΕΠ να συρρικνωθεί το δεύτερο τρίμηνο, με τους αναλυτές να υπολογίζουν ότι το ίδιο συνέβη πιθανότατα και το τρίτο. Εάν η πρόβλεψη για δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης επιβεβαιωθεί, η γερμανική οικονομία θα είναι επισήμως σε τεχνική ύφεση.

Τα γερμανικά ινστιτούτο στις κοινές προβλέψεις, που εξέδωσαν την Τετάρτη, βλέπουν ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 0,5% φέτος ύστερα από ανάπτυξη 1,5% το 2018 και 2,5% το 2017. Ουσιαστικά η γερμανική οικονομία έχει βρεθεί σε τέλμα φέτος, ενώ οι οικονομολόγοι των ινστιτούτων βλέπουν επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης στο 1,1% το 2020 και 1,4% το 2021. 

Με βάση αυτές τις προβλέψεις καλούν την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών και να μην αφήσει να την περιορίσει ο στόχος για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. 

«Δεν αναμένουμε ύφεση ανάλογη του 2008/09»

Την πεποίθησή του ότι η γερμανική οικονομία μπορεί να αντεπεξέλθει σε ενδεχόμενη οικονομική κρίση εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς. Ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν περιμένει μία ύφεση ανάλογης έκτασης με εκείνη της περιόδου 2008/09.

«Είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι, γιατί έχουμε ικανοποιητικούς πόρους στη διάθεσή μας. Εάν υπάρξει οικονομική κρίση, μπορούμε να λάβουμε αντίμετρα, αλλά προς το παρόν το μόνο που βλέπουμε είναι βραδύτερη ανάπτυξη» είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη στο δημόσιο δίκτυο ARD. 

«Θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ό,τι χρειαστεί» διαβεβαίωσε, ερωτηθείς τι θα πράξει η κυβέρνηση σε περίπτωση μίας κρίσης εξίσου σοβαρής με εκείνη προ δεκαετίας. Σημείωσε ωστόσο ότι ο ίδιος δεν «βλέπει» ένα τέτοιο σενάριο, αντιθέτως υπάρχουν, όπως είπε, ενδείξεις για βελτίωση των οικονομικών συνθηκών τους επόμενους μήνες, έστω και με βραδύτερους ρυθμούς από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν. 

Το Βερολίνο δεν θέλει να εγκαταλείψει το δόγμα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και έτσι εξετάζει διάφορους τρόπους να αυξήσει τις δαπάνες, χωρίς να επιβαρύνει τα δημοσιονομικά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ένα σενάριο το θέλει να προχωρεί στη σύσταση ειδικών οργανισμών που θα εκδώσουν εκείνοι ομόλογα, με στόχο την άντληση κεφαλαίων που θα κατευθυνθούν σε μεγάλο βαθμό σε έργα πράσινης τεχνολογίας. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα