Η Fed αντιστέκεται στον Τραμπ. Θα «λυγίσει» από τη μεταποίηση;

Οι πιθανότητες για νέα μείωση επιτοκίων τον Οκτώβριο έχουν ανέβει στο 64,7%
Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019 06:09
REUTERS/CARLOS BARRIA

O Τζερόμ Πάουελ στέλνει το μήνυμα πως δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις του Ντόναλντ Τραμπ και των αγορών, επικαλούμενος τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας. Οι επενδυτές πιστεύουν ωστόσο ότι θα υποκύψει στην ανατίμηση του δολαρίου και τη ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών στον μεταποιητικό τομέα. 

Ο δείκτης ISM για τη μεταποιητική δραστηριότητα υποχώρησε στις 47,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2009, όταν η παγκόσμια οικονομία πάλευε με την ύφεση- απόρροια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ήταν μάλιστα ο δεύτερος διαδοχικός μήνας κατά τον οποίο βρέθηκε κάτω από το όριο των 50 μονάδων, που διακρίνει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. 

Υπό τις συνθήκες αυτές και με το δολάριο να παραμένει κοντά σε υψηλά 29 μηνών, την ώρα μάλιστα που οι εμπορικοί πόλεμοι του Ντόναλντ Τραμπ μαίνονται, οι traders θεωρούν αρκετά πιθανή ακόμη μία μείωση επιτοκίων από τη Federal Reserve μέσα στον μήνα. H αγορά των fed funds futures δείχνει πιθανότητες 64,7% για μία μείωση 25 μονάδων βάσης. Πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τη μεταποίηση οι πιθανότητες επιτοκιακής μείωσης ήταν μόλις 40%.  

Να σημειωθεί ότι το βασικό επιτόκιο δανεισμού της Fed βρίσκεται ακόμη και ύστερα από δύο μειώσεις τους τελευταίους μήνες σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από εκείνο της ΕΚΤ. Έχει οριστεί στο εύρος 1,75% με 2%, την ώρα που το βασικό επιτόκιο δανεισμού του ευρώ είναι στο μηδέν και το καταθετικό επιτόκιο σε αρνητικό έδαφος, στο -0,5%. 

Στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου κατά την οποία αποφασίστηκε μείωση 25 μονάδων βάσης, τρεις αξιωματούχοι ήταν αντίθετοι με την απόφαση. Οι δύο εξ αυτών ήθελαν να παραμείνει αμετάβλητο, ενώ ο ένας επιχειρηματολόγησε υπέρ της βαθύτερης μείωσης. Η τελευταία φορά που είχαν διατυπωθεί διαφωνίες από τρία μέλη της αρμόδιας επιτροπής, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας ήταν ακόμη η Τζάνετ Γέλεν. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα