Αυξομειώσεις και νευρικότητα στα ομόλογα

Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2019 20:20
UPD:20:22
REUTERS/VASILY FEDOSENKO

Της Εφης Τριήρη

[email protected]

Από πολλά "κύματα" πέρασε η αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης και όχι μόνο, καθώς δέχθηκε πυρά τόσο από την εσωτερική αγορά της όσο και από το διεθνές περιβάλλον: αρχικά ήταν η κατάρρευση των τιμών των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων, εν συνεχεία τα αποθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και τέλος τα άκρως απογοητευτικά στατιστικά από τις ΗΠΑ για τη μεταποίηση.

Οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ διέκοψαν την αρχική τους ανοδική πορεία όταν ανακοινώθηκε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ότι ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM βούλιαξε σε χαμηλό δεκαετίας το Σεπτέμβριο, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για παγκόσμια επιβράδυνση όταν πριν από λίγες ώρες τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη έδειξαν υποχώρηση κάτω από το 1% τον ίδιο μήνα. Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν αμέσως μετά τα στοιχεία συμπαρασύροντας μαζί τους και τις αποδόσεις στην αγορά της Ευρωζώνης.

Η αρχική άνοδος των αποδόσεων στις αγορές κρατικού χρέους του ευρώ έχει να κάνει κυρίως με την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, που έδειξε ότι τα άνευ προηγουμένου μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν φαίνεται να αποδίδουν καρπούς, πυροδοτώντας ανησυχίες για την ικανότητά της να στηρίξει την οικονομία. Λίγο ενωρίτερα, είχαν επηρεαστεί από τη βουτιά που είχαν κάνει οι τιμές των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων, τη μεγαλύτερη από το 2016, από τη στιγμή που το Τόκιο γνώρισε την χειρότερη έκδοση 10ετούς κρατικού ομολόγου στη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών. Αναλυτές ανέφεραν ότι πίσω από την απότομη κατάρρευση των τιμών των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων έγκειται ενδεχομένως η προοπτική η ιαπωνική κεντρική τράπεζα να μειώσει τις αγορές κρατικού χρέους αυτό το μήνα. Ξαφνικά δηλ. οι επενδυτές συνειδητοποίησαν τί θα μπορούσε να συμβεί όταν οι κεντρικές τράπεζες δεν θα δώσουν το παρών για να τους βοηθήσουν. Η απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού αυξήθηκε έξι μονάδες βάσης, στο -0,16%.

Στην Ευρωζώνη, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού αυξήθηκε αρχικά πέντε μονάδες βάσης, για να σταθεροποιηθεί εν συνεχεία στο -0,57%, ενώ και στις υπόλοιπες αγορές επικράτησαν στο τέλος της συνεδρίασης σταθεροποιητικές τάσεις.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, σημειώθηκε ελαφρά άνοδος των αποδόσεων σε μία βαρετή, όπως την χαρακτήρισαν traders, συνεδρίαση. Η απόδοση του 10ετούς "τσίμπησε" στο 1,34% με το spread στις 194 μονάδες βάσης. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 7 εκατ.ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα