Την αντίθεσή της στην απόφαση της ΔΕΗ για οικειοθελή αποχώρηση 200 στελεχών της επιχείρησης, εφόσον έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, εξέφρασε σήμερα η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ. Σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Ν.Πιλαλίδης ανέφερε ότι τα στελέχη που θα αποχωρήσουν, με «μπόνους» που φθάνει έως και σε είκοσι μηνιαίους μισθούς, θα εργαστούν στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ, η οποία θα χάσει σημαντική τεχνογνωσία. Είπε επίσης ότι η αποχώρηση δημιουργεί πρόσθετο κόστος για τον Οργανισμό Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (απώλεια εισφορών 400.000 ευρώ το μήνα, δαπάνη για συντάξεις 800.000 ευρώ το μήνα και 12 εκατ. ευρώ για εφάπαξ), το οποίο, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, πρέπει να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός.
Το συνδικάτο εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στα δικαστήρια κατά της απόφασης. Η ΓΕΝΟΠ αναφέρει πάντως ότι, σύμφωνα με τη νομολογία, στην οικειοθελή αποχώρηση θα ενταχθούν τελικά όλοι οι εργαζόμενοι που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις (και όχι μόνο τα 200 στελέχη), οι οποίοι υπολογίζονται σε 2.200. Υπέρ της οικειοθελούς αποχώρησης τάχθηκε ο γραμματέας της ΓΕΝΟΠ, εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ, Β.Μπουζούλας.
Εξάλλου ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ εκτίμησε ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θα οδηγήσει σε τριπλασιασμό της τιμής της κιλοβατώρας, με αφορμή και τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Επίσης ανήγγειλε ότι η Ομοσπονδία θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά του αποκλεισμού της ΔΕΗ από το διαγωνισμό για την προαγορά πιστοποιητικών διαθεσιμότητας ισχύος 900 μεγαβάτ, από ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος, που θα προκηρυχθεί στις αρχές Φεβρουαρίου.
H απάντηση της ΔΕΗ
Aπολύτως σύννομη και συνταγματική, τόσο από ασφαλιστική άποψη όσο και από εργασιακή, είναι η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΕΗ. «Πρόκειται για μια απόφαση-τομή, που έρχεται να δώσει λύσεις σε χρονίζοντα για την ΔΕΗ προβλήματα, με θετικό για τα στελέχη της τρόπο, αναγνωρίζοντας την μακροχρόνια συμβολή τους στην πορεία της επιχείρησης, ενώ παράλληλα αποσκοπεί στην ανανέωση του στελεχικού δυναμικού της και στην αποσυμφόρηση της διοικητικής πυραμίδας».
Η ΔΕΗ επισημαίνει επίσης ότι ο ασφαλιστικός φορέας του προσωπικού, δεν θα υποστεί επιβάρυνση, καθώς στα εν λόγω στελέχη, τα οποία ούτως ή άλλως μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, δεν χορηγείται ούτε μια ημέρα πλασματικού χρόνου ασφάλισης. Επιπροσθέτως οι συντάξεις και το εφάπαξ βοήθημα που θα εισπράξουν, θα είναι μειωμένα σε σχέση με αυτά που θα ελάμβαναν εάν συνταξιοδοτούνταν μεταγενέστερα και, σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός τους δεν ξεπερνά το 1% του συνόλου των συνταξιούχων της ΔΕΗ.