«Μαγικό» το τρίτο τρίμηνο για τα ελληνικά ομόλογα

Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2019 20:20
UPD:20:24
REUTERS/LUCAS JACKSON

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ άσκησαν οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος για μία ακόμη φορά υπογράμμισε την ανάγκη για δημοσιονομικές πολιτικές οι οποίες θα στηρίξουν τις εξασθενημένες μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης. Σε συνέντευξή του στους FT, ο Ντράγκι επανέλαβε ότι η ανάγκη να συμπληρωθεί η νομισματική πολιτική με δημοσιονομικά μέτρα είναι σήμερα πιο επιτακτική από κάθε άλλη φορά.

Οι περισσότερες αποδόσεις των 10ετών αυξήθηκαν έως τρεις μονάδες βάσης, αν και τα εξασθενημένα στοιχεία για τον πληθωρισμό από Ισπανία και Γερμανία περιόρισαν τις τάσεις ρευστοποίησης που σημειώθηκαν αμέσως μετά τα σχόλια Ντράγκι. Η ΕΚΤ προχώρησε σε νέα μέτρα στήριξης στη συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου, όμως έκτοτε επικρατούν ανησυχίες ότι φθάνει στα όριά της, εάν δεν υπάρξει συμβολή από τις κυβερνήσεις με μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής. Οι ανησυχίες αυτές πυροδότησαν ρευστοποιήσεις, κυρίως σε μακροπρόθεσμα ομόλογα Γερμανίας, Γαλλίας και Ολλανδίας.

 Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού αυξήθηκε σε υψηλό εβδομάδας, στο -0,54%, ενώ του 30ετούς κλιμακώθηκε πέντε μονάδες βάσης, στο -0,07%. Καθ' όλη τη διάρκεια όμως του Σεπτεμβρίου, οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών και γαλλικών αυξήθηκαν 15 μονάδες βάσης, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τις αρχές του 2018.

Ωστόσο, την καλύτερη επίδοση στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου παρουσίασαν οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στη διάρκεια του τριμήνου 125 μονάδες βάσης, γνωρίζοντας τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση από τις αρχές του 2012. Η σύσταση κυβέρνησης συνασπισμού τον Αύγουστο απομάκρυνε τους κινδύνους για πολιτική αστάθεια στην Ιταλία, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να στραφούν στα ιταλικά ομόλογα, σε μία από τις ελάχιστες με θετική απόδοση αγορές κρατικού χρέους της Ευρωζώνης.

Στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, η συνεδρίαση ήταν ήρεμη από πλευράς όγκου συναλλαγών, ενώ απουσίαζαν εντελώς νέες ειδήσεις. Παρόλ' αυτά, επικρατούν έντονες φημολογίες για νέα επικείμενη έκδοση 10ετούς ομολόγου, σύμφωνα με traders που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Οι ίδιοι χαρακτήρισαν το τρίτο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε «μαγικό» για τις επιδόσεις της ελληνικής αγοράς κρατικών ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς, στο 1,33%, με το spread στις 194 μονάδες βάσης, αποκλιμακώθηκε περίπου 120 μονάδες βάσης στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, δεδομένου ότι στα τέλη Ιουνίου βρισκόταν στο 2,50%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα