Ε.Ε.: Αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης το β' τρίμηνο

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2006 12:36

ΜΕ τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε δύο χρόνια, αναπτύχθηκε κατά πάσα πιθανότητα η οικονομία στην Ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την ίδια, η οικονομία των 6 τρισ. δολ., θα αναπτυχθεί με περίπου 0,6% το τελευταίο και το τρέχον τρίμηνο και περίπου με 0,7% τους τρεις επόμενους μήνες. Ο ρυθμός αυτός θα είναι ο μεγαλύτερος που σημειώνεται από το πρώτο τρίμηνο του 2004.

Η ανεργία στις χώρες μέλη της Ε.Ε. που συναλλάσσονται με το ευρώ, διατηρήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα τον Νοέμβριο και οι Γερμανοί επενδυτές ήταν πιο αισιόδοξοι μέσα σε δύο χρόνια τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τις εκθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης τις δύο προηγούμενες εβδομάδες. Η εξέλιξη αυτή, δίνει χώρα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), να προχωρήσει στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού τους επόμενους μήνες, μετά τη διατήρησή τους στα ίδια επίπεδα και στο 2,25%, χθες.

Το τρίτο τρίμηνο του 2005 η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,6%, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Ε.Ε., σε διαφορετική ανακοίνωση στις Βρυξέλλες, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες προβλέψεις. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 3,3%, οι επενδύσεις κατά 1,3% και οι δαπάνες των καταναλωτών κατά 0,3%, σύμφωνα με την Eurostat.

Τον περασμένο μήνα η ΕΚΤ αύξησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού για πρώτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια, από τα χαμηλότερα επίπεδα έξι δεκαετιών, στο 2%. Ενδέχεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση στο 2,75% έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με τις προβλέψεις 35 οικονομικών αναλυτών, καθώς η ισχυροποίηση της οικονομίας δίνει περιθώριο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet απέφυγε να πει εάν η τράπεζα ετοιμάζεται να επιταχύνει την αύξηση των επιτοκίων, λέγοντας ότι αυτοί που χαράσσουν τη νομισματική πολιτική βλέπουν την απειλή ταχύτερου πληθωρισμού και συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτών αυξήθηκε τον περασμένο μήνα στα υψηλότερα επίπεδα πλέον των πέντε ετών, οι βιομηχανίες προσέλαβαν κόσμο για πρώτη φορά από το 2002 και ο κλάδος παροχής υπηρεσιών αναπτύχθηκε τα μέγιστα σχεδόν σε δύο χρόνια.

Τέτοια στοιχεία τροφοδοτούν τις ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη, που τώρα οδηγούν οι καταναλωτές αντί οι εξαγωγές, ωθώντας τους οικονομικούς αναλυτές, όπως της JP Morgan Chase & Co και της Credit Suisse First Boston, να προβλέψουν ανάπτυξη 2,1% φέτος, η οποία θα είναι η ταχύτερη από το 2001.

Η Ε.Ε. λέει ότι η πρόβλεψή της χρησιμοποιεί ένα νέο οικονομικό μοντέλο το οποίο βασίζεται σε 2.000 διαφορετικές σειρές στοιχείων που είναι ευρύτερα και πιο επίκαιρα από τα αντίστοιχα που χρησιμοποιούσε προηγουμένως. Επίσης, επιτρέπουν να κάνει προβλέψεις για τρία τρίμηνα, αντί για δύο, όπως ήταν πριν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα