O «καυτός» Σεπτέμβριος του πετρελαίου

Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2019 09:32
UPD:09:32
REUTERS/Christian Hartmann

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου κατά την τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, στον απόηχο των ελπιδοφόρων μηνυμάτων για τον μεταποιητικό κλάδο στην Κίνα, που έρχονται να κάμψουν τις ανησυχίες για τη ζήτηση από τον μεγαλύτερο αγοραστή πετρελαίου στον πλανήτη. Ο μήνας έκρυβε έντονες διακυμάνσεις και ίσως είναι ενδεικτικός των όσων πρέπει να περιμένουμε στην αγορά ενέργειας στο εξής. 

Η τιμή του μπρεντ ενισχύεται στα 62 δολάρια το βαρέλι, ενώ εκείνη του αμερικανικού αργού καταγράφει άνοδο 13 σεντ στα 56,04 δολάρια. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου το μπρεντ καταγράφει κέρδη 2,6%, τα πρώτα μηνιαία από τον Ιούνιο. Τη μεγάλη ώθηση στις τιμές έδωσε η επίθεση με drones στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco.

Στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις επιθέσεις, μέσα σε λίγα λεπτά η αξία του μπρεντ απογειώθηκε από τα 60 στα 72 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο έκτοτε έχασε το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της, καθώς η Σαουδική Αραβία αποκατέστησε τα επίπεδα παραγωγής της, αλλά και εν μέσω ζοφερών στοιχείων για την παγκόσμια οικονομία. 

Παρόμοια είναι η πορεία του αμερικανικού αργού, που έχει δει την τιμή του αυτόν τον μήνα να ενισχύεται 1,7%. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς θα εξελιχθούν στο εξής τα πράγματα για τον μαύρο χρυσό. Πολλά θα εξαρτηθούν από τα επίπεδα της έντασης στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο οι επενδυτικές τράπεζες εκτιμούν ότι στο τέταρτο τρίμηνο δεν θα ξεφύγει ιδιαίτερα από τα σημερινά επίπεδα. 

Σε πρόσφατη έρευνα της Wall Street Journal, στην οποία συμμετείχαν οι ειδικοί 13 επενδυτικών τραπεζών, οι εκτιμήσεις για την μέση του τιμή του μπρεντ στο τελευταίο τρίμηνο του έτους συνέκλιναν στα 64,31 δολάρια το βαρέλι και για την μέση τιμή του αμερικανικού αργού στα 58,24 δολάρια το βαρέλι. 

Να σημειωθεί ότι παρά τα κέρδη του Σεπτεμβρίου, συνολικά το τρίτο τρίμηνο η τιμή του μπρεντ είχε απώλειες περίπου 5% και του αμερικανικού αργού υποχώρησε πάνω από 6%. Τα κέρδη για το πετρέλαιο από τις αρχές του έτους είναι πάνω από 13%. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα