Δημιουργείται «Δίκτυο Προστασίας Καταναλωτή των Δυτικών Βαλκανίων»

Πρόγραμμα προβολής των ελληνικών πτηνοτροφικών προϊόντων στο εξωτερικό από το ΥΠΕΞ
Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2006 14:53

Τη δημιουργία «Δικτύου Προστασίας Καταναλωτή των Δυτικών Βαλκανίων», με πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης και χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωσαν από κοινού σε συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου και ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Θανάσης Σκορδάς.

Το δίκτυο αυτό αποσκοπεί στην αλληλοενημέρωση μεταξύ πέντε χωρών (Ελλάδα, Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Σερβία -Μαυροβούνιο και Σκόπια) για διατροφικές κρίσεις ή προβλήματα στην ποιότητα προϊόντων, καθώς και για επικίνδυνα βιομηχανικά προϊόντα που κυκλοφορούν στα Βαλκάνια.

Με τον τρόπο αυτό, τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Σκορδάς, δημιουργείται μια δεύτερη γραμμή άμυνας πριν από τα σύνορα, για την προστασία των Ελλήνων καταναλωτών από επικίνδυνα προϊόντα που προέρχονται από τις γειτονικές αγορές. Όπως είπε, είναι ένα δίκτυο ανάλογο με αυτά που λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (RASFF για τα τρόφιμα και RAPEX για τα βιομηχανικά προϊόντα) μέσω των οποίων διακινούνται σήματα ενημέρωσης ή συναγερμού για επικίνδυνα προϊόντα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη εκπαίδευση - επιμόρφωση των φορέων ελέγχου, των επιχειρήσεων και των καταναλωτικών οργανώσεων των γειτονικών χωρών σε θέματα ασφάλειας προϊόντων και προστασίας του καταναλωτή.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Παπαθανασίου επεσήμανε τη σημασία του δικτύου και για την ενίσχυση της προσπάθειας εξαγωγής τεχνογνωσίας από την Ελλάδα προς τις γειτονικές της χώρες.

Στο δίκτυο που θα αρχίσει να λειτουργεί από τις αρχές του 2007, δεν περιλαμβάνονται η Βουλγαρία και η Ρουμανία, καθώς πρόκειται να ενταχθούν στην ΕΕ οπότε θα ενταχθούν απευθείας στα δίκτυα ενημέρωσης της Ε.Ε..

Στο δίκτυο δεν αποκλείεται στο μέλλον να ενταχθεί και η Τουρκία, ενώ σχεδιάζεται μελλοντικά μέσω της υπογραφής διακρατικών συμφωνιών να προβλέπονται και κυρώσεις για την προβληματική ενημέρωση.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου ο υφυπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε πως το υπουργείο προωθεί πρόγραμμα προβολής των ελληνικών πτηνοτροφικών προϊόντων στο εξωτερικό. Όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα στήριξης των ελληνικών πτηνοτροφικών μονάδων εξαιτίας της επίπτωσης που ενδέχεται να υπάρξει στην παραγωγή από τη γρίπη των πουλερικών και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα για την προβολή των ποιοτικών ελληνικών πουλερικών, μέσω των γραφείων εμπορικών συμβούλων της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Επιπλέον το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει 7 εκατ. ευρώ για την αγορά ελληνικών πτηνοτροφικών προϊόντων τα οποία θα διατεθούν ως επισιτιστική βοήθεια σε χώρες που την έχουν ανάγκη μέσω των δράσεων της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείυο Εξωτερικών (HELLENICAID).



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΤΠ



Σχολιασμένα