Πετρέλαιο: Πού θα κινηθούν οι τιμές το τέταρτο τρίμηνο

Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019 21:43
UPD:21:43
REUTERS/Ernest Scheyder

Οι επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας δεν μπόρεσαν να προκαλέσουν προσωρινό μόνο άλμα στις τιμές του πετρελαίου. Οι επενδυτικοί οίκοι πιστεύουν πως έως και τα τέλη του έτους οι τιμές δεν θα ξεφύγουν τελικά από τα σημερινά επίπεδα. 

Σε δημοσκόπηση, που διενήργησε η Wall Street και στην οποία συμμετείχαν οι αναλυτές 13 μεγάλων επενδυτικών τραπεζών, οι προβλέψεις για τα επίπεδα των τιμών το τέταρτο τρίμηνο έμειναν εν πολλοίς αμετάβλητες σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του περασμένου μήνα και πάνω από 10% χαμηλότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις που γίνονταν πριν από έναν χρόνο. 

Συγκεκριμένα οι ειδικοί βλέπουν τη μέση τιμή του αργού τύπου μπρεντ να διαμορφώνεται στα 64,31 δολάρια το βαρέλι το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ενώ εκτιμούν ότι η το ελαφρύ αμερικανικό αργό (WTI) θα διαμορφωθεί στα 58,24 δολάρια το βαρέλι. Σήμερα η τιμή του μπρεντ υποχώρησε έως και κάτω από τα 61 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό επέστρεψε στα 55,8 δολάρια. Και τα δύο συμβόλαια παρουσιάζουν πτώση 4% σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή- τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία σε διάστημα επτά και δέκα εβδομάδων αντίστοιχα. 

Αν και οι γεωπολιτικές εντάσεις διατηρούν στα ύψη το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή, οι αναλυτές εκτιμούν ότι στη ζυγαριά βαραίνουν πολύ περισσότερο τελικά τα ζοφερά στοιχεία για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, τα οποία και δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας στο μέτωπο της ζήτησης. Όσο και εάν προκαλούνται προσωρινές πιέσεις στην προσφορά, οι τιμές του μπρεντ δεν μπορούν να κρατηθούν όπως φαίνεται πάνω από τα 65 δολάρια. 

Στις 16 Σεπτεμβρίου στον απόηχο της επίθεσης, που δέχθηκαν οι εγκαταστάσεις της Aramco είχαν κάνει άλμα 12 δολαρίων, από τα 60 στα 72 δολάρια. Τα κέρδη αυτά έχουν εξανεμιστεί σχεδόν πλήρως, καθώς η Σαουδική Αραβία αποκατέστησε τα επίπεδα παραγωγής της πολύ χειρότερα από ό,τι αναμενόταν. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα